Ongeveer miljoen kippen gedood
De Rijksdienst voor keuring van Vee en Vlees (RVV) heeft al ongeveer een miljoen kippen gedood in verband met de vogelpest, zo heeft het ministerie van Landbouw bekendgemaakt.
Volgens het departement was het aantal verdachte bedrijven in de Gelderse Vallei maandagavond opgelopen tot vijftig. Van 28 daarvan staat vast dat ze door het virus zijn getroffen. Vannacht werd bekend dat er een verdacht geval is in het Zeeuwse Breskens.
Het besmette gebied rond Barneveld is inmiddels de Rijn overgestoken. Sinds de nacht van zondag op maandag gelden de extra voorschriften voor het vervoer van agrarische producten en het binnenhouden van dieren ook in de omgeving van Eck en Wiel en Lienden in de Betuwe.
Volgens een woordvoerder van Landbouw horen de acht nieuwe besmettingen van maandag nog bij de eerste uitbraak van het besmettelijke virus. De „tweede golf”, waarvoor de RVV zondag zei te vrezen, wordt pas later verwacht.
De Nederlandse supermarkten oriënteren zich wegens de vogelpest op de aankoop van pluimveevlees in het buitenland, zo heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel laten weten. Enkele supermarkten zijn daar al toe overgegaan. Er is in Nederland nog wel aanbod, maar de supermarkten houden er rekening mee dat dit opraakt. Met de aanvoer van eieren zit het voorlopig nog wel goed.
Pluimveehouders en boeren met een gemengd bedrijf houden zich keurig aan het verbod op het verplaatsen van mest, dat sinds zaterdag landelijk geldt. De Algemene Inspectie Dienst (AID) en de politie hadden volgens woordvoerders tot maandagmiddag nog niemand betrapt op het illegaal verspreiden of lozen van mest.
Volgens R. Hageman van de AID beseffen alle agrariërs heel goed dat de mest uiterst besmettelijk kan zijn. Ook in de mest van runder- en varkenshouderijen, waar ook kippen rondlopen, kan het vogelpestvirus voorkomen. Omdat de incubatietijd van het virus tien dagen is en er pas sinds acht dagen maatregelen zijn genomen, kunnen er volgens Hageman overal in het land nog bedrijven zijn waar ogenschijnlijk niets aan de hand is, terwijl de ziekte al aanwezig is.
Hageman stelt dat een gram besmette mest duizend kippen kan infecteren. De AID zal daarom zolang het vervoersverbod van kracht is zeer scherp toezicht houden en zonodig processen-verbaal uitschrijven.
Boerenorganisatie LTO-Nederland juicht de strenge houding van de AID toe. LTO heeft met het ministerie van Landbouw afgesproken dat boeren hun vaste mest voorlopig op hun bedrijf mogen opslaan in speciaal aangeleverde mestzakken en containers. De belangenorganisatie dringt erop aan dat bedrijven die dergelijke containers leveren rekening houden met de wensen van de veehouders. „We krijgen klachten dat sommigen de containers zonder enig overleg dumpen op een plek waar de boer er niets aan heeft”, stelt Luijten.
De kippen van hobbyboeren in de gebieden met risico voor vogelpest moeten zo snel mogelijk worden gevaccineerd tegen de ziekte, vindt de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders (NBvH). Volgens de vereniging gaat het om honderdduizenden kippen, waarvoor genoeg vaccin beschikbaar is. Voorzitter J. Hesterman is bang dat het loslopende pluimvee in Nederland binnenkort „vogelvrij” wordt verklaard. Met de entstof wil ze voorkomen dat de kippen ziek worden.
Het ministerie van Landbouw ziet niets in de suggestie van de hobbydierhouders, omdat het vaccin nog onvoldoende is getest. Bovendien neemt vaccinatie nog niet het gevaar van verspreiding weg. Een ingeënte hobbykip wordt dan misschien niet meer ziek van het virus, ze draagt het wel met zich mee en kan het verspreiden. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB wil dat er ook in Limburg een verplichte ophokregeling voor alle pluimvee komt, net als in de toezichtgebieden.