Binnenland

Zierikzee: Vlag halfstok rond verjaardag vorstin

Maandag de vlag in top met wimpel voor de koningin? Of halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de watersnoodramp? Zierikzee koos voor het laatste.

Regioredactie
28 January 2010 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 09:43
Markering in een muur in Zierikzee van de waterhoogte tijdens stormvloed van 1953. Foto ANP
Markering in een muur in Zierikzee van de waterhoogte tijdens stormvloed van 1953. Foto ANP

Op 31 januari is koningin Beatrix jarig. Omdat die dag een zondag is, schrijft het protocol voor dat de vlag een dag later wordt uitgestoken. In grote delen van Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden is 1 februari echter de dag dat de watersnoodramp van 1953 wordt herdacht.De gemeente Schouwen-Duiveland besloot daarom de vlag halfstok te hangen. „Gezien de gevoelens van de bevolking vonden wij het niet kies om de vlag in top te hebben op een beladen dag als 1 februari”, zegt Nannie Dorst, medewerker Kabinetszaken.

De gemeente kon niet achterhalen hoe in het verleden met deze samenloop van omstandigheden is omgegaan. „Het is lange tijd niet voorgekomen. Zes jaar geleden hadden we een schrikkeljaar en versprong de verjaardag van de koningin van zaterdag naar maandag.”

Ook het vlagprotocol bood geen helderheid, want 1 februari is geen landelijke herdenkingsdag. „Deze kwestie speelt alleen in Zuidwest-Nederland.” De gemeente legde daarom de vraag hoe te handelen voor aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. „We kregen te horen dat we in dit geval naar eigen inzicht mochten handelen. We hebben gekozen voor herdenken boven vieren.”

Opvallend is dat de gemeente Reimerswaal op dezelfde vraag een ander antwoord kreeg van de Rijksvoorlichtingsdienst.

„Omdat 1 februari geen officiële herdenkingsdag is, kregen we te horen dat we ons aan het vlagprotocol moesten houden”, aldus Dekkers, woordvoerder van de gemeente Reimerswaal. Op het gemeentehuis in Kruiningen hangt de vlag maandag dus in top, met wimpel.

De vlag wordt dit jaar wel eerder binnengehaald, om bij de herdenking van de watersnoodramp ’s avonds halfstok te hangen. In Reimerswaal is het overigens niet gebruikelijk om te vlaggen ter herdenking van de slachtoffers.

Vorig jaar, toen 1 februari op zondag viel, riep het vlaggen in verschillende gemeenten ook al vragen op. In Zierikzee werden de slachtoffers op zondag herdacht. „De ramp had immers ook op zondag plaats”, zegt woordvoerster Dorst van de gemeente Schouwen-Duiveland.

In andere plaatsen, zoals Nieuwerkerk, had de herdenking op zaterdag plaats. „Er is toen gekozen voor een compromis:
’s ochtends de vlag in top voor de koningin en ’s middags halfstok voor de watersnoodramp”, aldus Dorst.

Op het westelijk deel van het eiland zal dit jaar overigens helemaal niet worden gevlagd, meldt Dorst. „Daar vielen in 1953 veel minder slachtoffers en worden geen herdenkingen gehouden voor de watersnoodramp.”

Het besluit om de vlag halfstok te hangen, heeft de gemeente Schouwen-Duiveland per brief kenbaar gemaakt aan de koningin. „Wij vertrouwen erop dat ze hiervoor begrip heeft”, aldus Dorst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer