Binnenland

Huizinga: 70 miljoen voor schonere Vecht

Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) stelt 70 miljoen euro beschikbaar om de Utrechtse Vecht schoner te maken. Dat maakte zij donderdagmorgen bekend.

Binnenlandredactie
28 January 2010 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 09:43
De Vecht. Foto ANP
De Vecht. Foto ANP

Vanaf juli wordt er ruim 2,5 miljoen kuub verontreinigd baggerslib van de bodem van de rivier verwijderd. Die klus duurt vijf jaar.Daarna moet de waterkwaliteit van de Vecht weer aan de Europese eisen voldoen. Het hele project kost bijna 100 miljoen euro. Daarvan neemt het Rijk 70 miljoen voor zijn rekening, aldus Huizinga. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht financieert de rest.

Door de vele lozingen op de Vecht was het water in de afgelopen jaren erg troebel. Daardoor konden waterplanten er niet groeien en kregen dieren de vuile stoffen binnen. Ook de waterbodem raakte verontreinigd. Het waterschap is al sinds 1996 bezig om de kwaliteit van de Vecht te verbeteren.

Het is nu tijd om de laatste klus, de sanering van de bodem, te klaren. Eerst wordt er gebaggerd over de volle 42 kilometer van de Vecht. Daarna gaat het werk door in de Smalweesp, de Gaasp en de Weespertrekvaart.

Naar verwachting zijn in 2015 al deze wateren gesaneerd. Ook de drie rioolwaterzuiveringinstallaties die lozen op de Vecht, worden aangepast om een goede waterkwaliteit in de rivier te krijgen.

„De sanering van de Vecht is een van de ingrijpendste klussen in de historie van het waterschap”, stelt dijkgraaf De Bondt.

Volgens staatssecretaris Huizinga laat het project zien wat er kan worden bereikt als diverse partijen de handen ineenslaan. „Een gesaneerde Vecht betekent schoner water. Dat is beter voor de natuur en plezieriger voor de mensen die er wonen, werken en recreëren”, aldus de bewindsvrouw.

In de middeleeuwen was de Vecht een belangrijke scheepvaartverbinding tussen de Zuiderzee, vanwaar Noord-Europa kon worden bereikt, en de Rijn. Die rivier bood weer toegang tot Duitsland. Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede, en Utrecht hadden hier hun economische bloei aan te danken. De rivier maakte ook deel uit van de Hollandse Waterlinie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer