Economie

Nieuwe gedragsregels Nederlandse ondernemers

Een commissie onder leiding van oud-Unilever-topman Tabaksblat krijgt negen maanden de tijd om met gedragsregels te komen voor bestuurders en commissarissen. Doel is het vertrouwen van beleggers in ondernemingen te herwinnen.

ANP
11 March 2003 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:11

De commissie moet, aldus minister Hoogervorst van Financiën maandag bij de installatie, „ondernemend Nederland weer op scherp zetten.” Zij zal zich onder meer bezighouden met optieregelingen en de rol van de accountant.

De minister gaf zelf de aanzet voor de commissie door in december vorig jaar alle partijen op te roepen de handen ineen te slaan. In de commissie-Tabaksblat hebben niet alleen beleggers (VEB) zitting, maar ook vertegenwoordigers van beursgenoteerde ondernemingen. Daarnaast zitten er mensen in uit de financiële wereld en onafhankelijke deskundigen. Een meerderheid van de commissie is niet verbonden aan een specifieke belangenvereniging. De commissie mag in de visie van Hoogervorst geen „polderclub” zijn die verzandt in stroperig overleg met de achterban.

Vijf jaar geleden kwam een soortgelijke commissie, de commissie-Peters, met veertig aanbevelingen rond corporate governance ofwel: behoorlijk bestuur van ondernemingen. Vooral de kleine aandeelhouders vinden dat daarvan te weinig is terechtgekomen. Minister Hoogervorst zegt dat het kabinet niet stil heeft gezeten en vindt dat het de hoogste tijd is dat de Tweede Kamer wetsvoorstellen in behandeling neemt.

Het gaat daarbij om de structuur van Nederlandse ondernemingen en om eisen aan de financiële verslaglegging. Daarnaast zijn er wetten in de maak om de accountants onder publiek toezicht te brengen en om de aandeelhoudersvergaderingen de optieregelingen te laten goedkeuren.

De demissionaire minister van Financiën is er bovendien een warm voorstander van dat wettelijk wordt vastgelegd dat ondernemingen in hun jaarverslag aangeven hoe ze met de gedragscode van de commissie-Tabaksblat omgaan.

Hoogervorst liet zich ook uit over Ahold. Het supermarktconcern meldde precies twee weken geleden via de effectenbeurs onregelmatigheden in de boeken, maar was daarmee al vier dagen daarvoor naar toezichthouder AFM gestapt. „AFM had er goed aan gedaan eerder te reageren naar de beurs”, zei de minister.

Al snel riekt het te laat melden van beursgevoelige informatie immers naar handel met voorkennis. Ook het supermarktconcern had wat Hoogervorst betreft zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. „Ahold had zelf eerder naar de beurs moeten stappen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer