Nederland helpt Jemen met opbouw justitie
Nederland gaat Jemen helpen met hervormingen van de rechtsstaat. Nederland zal een werkgroep gaan leiden die zich richt op de justitiesector. Co–voorzitter wordt Jordanië. Dat is woensdag besloten tijdens een internationale bijeenkomst over het Arabische land in Londen. Nederland heeft al een justitieprogramma lopen in Jemen. De werkgroep zal de justitiële problemen in het land in kaart brengen en analyseren.
Dat maakten de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) na afloop van de top bekend. Nederland heeft al 32 jaar een ontwikkelingsrelatie met Jemen en draagt jaarlijks 19 miljoen euro bij. Volgens Koenders krijgt het land relatief weinig aandacht voor „de giftige mix van onderontwikkeling, de hoogste bevolkingsgroei ter wereld en een enorm watertekort".Hij is blij dat ook de regio meer verantwoordelijkheid gaat nemen. Zo komt er een vervolgconferentie in Riyad in Saoedi–Arabië, het grote buurland van Jemen. Duitsland gaat een werkgroep leiden die zich richt op de sociaal–economische ontwikkeling.
De Nederlandse bijdrage gaat niet omhoog, zei Koenders. Hij wees erop dat het niet gaat om het geld maar om de kennis en kunde die Nederland kan leveren. Volgens hem was het ook geen donorconferentie, maar een bijeenkomst om te kijken hoe kan worden voorkomen dat Jemen een voedingsbodem wordt voor terroristische organisaties. Koenders zei dat de bijeenkomst geen minuut te laat kwam. „Van een onderbroek heeft dit geleid tot een conferentie". Hij doelde op de man die onlangs probeerde met explosieven in zijn ondergoed een aanslag uit te voeren op een vlucht van Nederland naar de VS. De verdachte was getraind in Jemen.
Koenders benadrukte dat de internationale gemeenschap de Jemenitische regering wil ondersteunen maar niets wil opdringen. Hij zei dat het land een veiligheidsprobleem heeft, omdat het gebieden heeft waar geen overheidsgezag is. Maar het land is volgens de minister „geen Afghanistan of Pakistan". Een Jemenitische minister heeft volgens hem toegezegd dat hij een politieke dialoog wil opstarten in zijn land, waar veel groeperingen zich niet gehoord voelen.
Koenders riep Jemen ook op om het noorden van het land te openen voor humanitaire hulp omdat daar sprake is van „een vergeten ramp".