Havik Rajapaksa verdacht van oorlogsmisdaden
COLOMBO (ANP/AFP) – Sri Lanka blijft voorlopig in de ban van president Mahinda Rajapaksa. De hardliner, volgens mensenrechtenorganisaties een oorlogsmisdadiger, werd woensdag uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen, die dinsdag werden gehouden.
De 64–jarige Rajapaksa zegevierde vooral omdat veel Sri Lankanen hem dankbaar zijn omdat onder zijn bewind een einde kwam aan de burgeroorlog die een kwart eeuw woedde op het eiland. Vorig jaar mei versloeg het leger van Sri Lanka de rebellenbeweging Tamil Tijgers.In de laatste maanden van het conflict kwamen volgens de Verenigde Naties zeker zevenduizend burgers om het leven door oorlogsgeweld. Beide partijen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.
Rajapaksa, aan de macht sinds 2005, profiteerde tijdens de verkiezingsrace ook van de steun van de Sri Lankaanse staatsmedia, die vrijwel geen aandacht besteedden aan andere kandidaten, zoals zijn grote rivaal en voormalige bondgenoot Sarath Fonseka. Deze was opperbevelhebber tijdens de eindfase van de strijd tegen de Tamil Tijgers.
Later raakten Rajapaksa en Fonseka gebrouilleerd. Het kamp van Rajapaksa vond dat Fonseka te machtig werd en er doken geruchten op dat de generaal een staatsgreep zou overwegen. In de aanloop naar de verkiezingen maakten de twee belangrijkste kandidaten voor het presidentschap elkaar bittere verwijten.
Fonseka stelde dat Tamilleiders in de nadagen van de opstand standrechtelijk waren geëxecuteerd op bevel van de regering. Ook beschuldigde hij Rajapaksa van corruptie en vriendjespolitiek. Twee broers van de president vervullen ministersposten, waaronder die van Defensie.
Rajapaksa noemde Fonseka kort na de overwinning op de Tamil Tijgers „de beste legercommandant ter wereld", maar kwam daar later op terug. Toen journalisten hem vroegen of hij tijdens zijn eerste ambtstermijn ook zwakke beslissingen had genomen, noemde Rajapaksa er één: „het benoemen van mijn legercommandant".
De president kampt ondanks zijn verkiezingszege met grote problemen, onder meer wat betreft zijn internationale imago, wat hij zelf wijt aan een „westerse samenzwering". Het bewind op Sri Lanka onderhoudt inmiddels vriendschappelijke betrekkingen met de regimes van Libië, Myanmar, China en Iran. Deze landen steunden Sri Lanka in de eindfase van de strijd tegen de Tamil Tijgers met wapenleveranties en financiële hulp.