Bokken op besmet bedrijf alsnog dood
Alle bokken en rammen op besmette melkgeiten- en melkschapenbedrijven worden alsnog gedood. Schapen en geiten op kinderboerderijen moeten apart aflammeren, zonder publiek erbij.
Dat schreven de ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw) gisteren aan de Tweede Kamer.Bokken en rammen die besmet zijn met Q-koorts kunnen geiten en schapen tijdens het dekken infecteren. Omdat het niet mogelijk is op korte termijn onderscheid te maken tussen besmette en niet-besmette dieren, moeten alle mannetjesdieren op besmette bedrijven worden geruimd, aldus de brief aan de Kamer.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voert dit besluit uit bij de tweede controle van de besmette bedrijven, die op 1 februari begint. De VWA scant dan opnieuw alle dieren om te zien of er drachtige bij zijn. Die worden dan eveneens geruimd.
Half december, toen ruimingen op besmette bedrijven werden aangekondigd, vielen behalve de drachtige dieren ook bokken en rammen onder die maatregel. Ze kregen echter dertig dagen uitstel, zodat kon worden bekeken of tests de besmette dieren eruit zouden kunnen halen.
Voor kinderboerderijen gold eerder het advies om dieren apart te laten aflammeren; nu is dat verplicht. Als de kinderboerderij geen afgesloten ruimte afgezonderd van het publiek heeft, moet de boerderij een plaats zonder publieksfunctie zoeken.
In het Brabantse Nuenen kreeg schapenhouder Rob Adriaans gisteren te horen dat er op dit moment geen Q-koorts heerst op zijn bedrijf. Hij kreeg die boodschap gisteren per brief van het ministerie van Landbouw. Volgens Adriaans komt er daarmee een einde aan een week van onzekerheid.
De ongeveer 1500 vleesschapen in Nuenen waren in het voorjaar van 2009 een bron van besmetting, zo zei een plaatselijke GGD-arts vorige week.
De schapenhouder organiseert dit voorjaar geen lammetjeskijkdagen. In heel Nederland geldt dit jaar een bezoekersverbod op alle bedrijven die lammetjesaaidagen houden.