Minder voortijdige schoolverlaters
DEN HAAG (ANP) – Het aantal leerlingen dat voortijdig stopt met school, is vorig seizoen gedaald. In totaal hielden 42.600 scholieren ermee op zonder een diploma te hebben gehaald. Dat zijn er ruim 4000 minder dan het jaar ervoor.
Dat hebben staatssecretaris Marja van Bijsterveldt en minister Ronald Plasterk van Onderwijs woensdag gemeld. Ze zijn er echter nog niet. Het kabinet wil dat in 2012 het aantal ’drop–outs’ is gehalveerd van 71.000 tot 35.000. „We boeken winst. De landelijke doelstelling komt in zicht", stellen de bewindslieden. Ook in de grote steden daalde het aantal voortijdige schoolverlaters, in Amsterdam met 37 procent, in Den Haag met 26 procent, in Rotterdam met 18 procent en in Utrecht met 11 procent ten opzichte van het peiljaar 2005/2006.Voor het eerst is er ook een afname te zien bij Antilliaanse/Arubaanse, Surinaamse en Marokkaanse jongens. Het percentage uitvallers was onder deze groepen tot nu toe vrijwel stabiel. Onder allochtone meisjes nam het aantal voortijdige schoolverlaters al wel steeds af. Uit de cijfers blijkt verder dat de daling van het aantal uitvallers onder allochtone leerlingen groter is dan onder autochtone leerlingen.
De overheid stelt dat jongeren zonder startkwalificatie (mbo niveau 2, havo of vwo) tot hun 18e verjaardag onderwijs moeten volgen. Deze plicht werkt uitstekend, aldus de bewindslieden. Het aantal voortijdig schoolverlaters daalde vooral bij de 15-17-jarigen, met de grootste daling bij de 17-jarigen.
De daling van het aantal schoolverlaters is het grootst in het voortgezet onderwijs. In het middelbaar beroepsonderwijs blijft de daling achter bij de doelstelling, net als in schooljaar 2007/2008. Van Bijsterveldt maakt zich nog wel zorgen over de achterblijvers. „We zien grote verschillen tussen scholen en tussen gemeenten.”
Van Bijsterveldt en Plasterk sturen half februari een brief naar de Tweede Kamer met een nadere analyse van de landelijke en regionale cijfers. Ook geven ze dan aan welk effect hun beleid heeft en hoe ze de dalende trend denken voort te zetten.