Oud-ministers: Tragere terugkeer uit Uruzgan
Zowel uit CDA– als PvdA–hoek klonk dinsdag de suggestie om de Nederlandse troepen langzamer uit de Afghaanse provincie Uruzgan terug te trekken. Volgens de oud–bewindslieden De Hoop Scheffer (CDA) en Stemerdink (PvdA) zou Nederland er goed aan doen zijn troepen niet in augustus terug te trekken, maar pas maanden later.
Volgens Stemerdink kan de PvdA zich hiermee uit een moeilijke positie in het kabinet halen. De sociaaldemocraten hebben zich diep ingegraven met hun stelling dat alle militairen na augustus 2010 weg moeten uit Uruzgan. Zij houden daarmee vast aan het kabinetsbesluit dat Nederland dan stopt als leidende natie in deze Afghaanse provincie. De missie werd al eens met twee jaar verlengd.Maar volgens de oud–minister van Defensie kan de PvdA wel kiezen voor een uitgesteld vertrek. De partij houdt dan vast aan de partijbelangen, maar maakt ook een gebaar naar de Amerikanen en coalitiegenoot CDA. „Het is voor de PvdA en Nederland belangrijk om een goede verhouding te hebben met de VS en zeker nu met de zittende regering. „De PvdA moet weer eens een keer leren om buitenlandse politiek te voeren", zei Stemerdink dinsdag in EenVandaag.
Ook voormalig secretaris–generaal van de NAVO De Hoop Scheffer zei eerder dinsdag in het EO–radioprogramma Dit is de dag dat hij zich kan voorstellen dat Nederland zijn militairen „vertraagd" terugtrekt uit de Afghaanse provincie.
De Hoop Scheffer zinspeelde op de mogelijkheid om zes, zeven of acht maanden langer te blijven. Op die manier kan Nederland, net als de rest van de internationle gemeenschap, betrokken blijven bij Afghanistan. Volgens hem zou een definitief vertrek uit het land internationaal geen „verpletterende" indruk maken.
Het kabinet buigt zich momenteel over de toekomstige bijdrage aan Afghanistan. De PvdA en de fractie van ChristenUnie willen de militairen sowieso weghalen uit Uruzgan. De ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) en Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) willen juist een langer verblijf met een kleinere missie bestuderen. De CDA–fractie sluit niets uit en wacht op een voorstel van het kabinet.
Maandag overlegden de meest betrokken ministers opnieuw over het onderwerp. Onduidelijk is nog wanneer het kabinet een besluit neemt. Dat moet uiterlijk 1 maart gebeuren.