Binnenland

Kwestie Irak volgens CDA geen breekpunt

CDA-onderhandelaar Balkenende verwacht niet dat de kwestie Irak een breekpunt in de formatie zal worden. Volgens hem liggen de standpunten van CDA en PvdA niet al te ver uiteen.

Redactie politie
10 March 2003 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 00:11

De CDA-leider zei dat gisteravond in het tv-programma Netwerk in reactie op een dreigement van PvdA’er Bos. Die zei vrijdagavond nog dat de kwestie Irak een splijtzwam lijkt te worden in de kabinetsformatie. Als CDA en PvdA het niet eens worden over Irak, zal Bos de onderhandelingen over de vorming van een kabinet staken.

Balkenende is ontstemd over dit dreigement. Hij wees erop dat de PvdA Saddam Hussein nog maar een beperkte tijd wil geven. Een veto in de Veiligheidsraad betekent volgens Balkenende voor de PvdA nog niet dat de VN zich afzijdig moeten houden.

Balkenende benadrukte dat Saddam Hussein een gesloten front tegenover zich dient te vinden. De CDA-voorman wil eerst afwachten of de Veiligheidsraad het eens kan worden over een nieuw ultimatum voor Irak voordat er nieuwe standpunten worden ingenomen.

CDA-staatssecretaris Wijn van Economische Zaken vindt dat de PvdA in de kabinetsformatie te veel gedetailleerde afspraken wil maken. Dat is een van de redenen dat de onderhandelingen zo lang duren. Hij zei dat zaterdag voor de TROS-radio. Hij is als financieel specialist van het CDA nauw betrokken bij de onderhandelingen tussen CDA en PvdA en woonde diverse besprekingen zelf bij.

Volgens Wijn staat de regelzucht van de PvdA haaks op de voorkeur die de sociaal-democraten zeggen te hebben voor meer dualisme tussen kabinet en Tweede Kamer. Hoe meer in het regeerakkoord wordt „dichtgetimmerd”, hoe kleiner de ruimte is voor de coalitiepartijen in de Kamer om eigen afwegingen te maken, redeneert Wijn.

Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer waren, zouden CDA en PvdA licht verliezen, maar wel hun meerderheid behouden. Het CDA zou zakken van 44 naar 42 zetels, de PvdA van 42 naar 41 zetels.

De VVD zou gelijk blijven, de SP zou 4 zetels en GroenLinks 2 zetels winnen. De LPF zou 3 van haar 8 zetels kwijtraken. D66 zou haar 6 zetels behouden. Ook voor de ChristenUnie (3 zetels) en de SGP (2) verandert er niets.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer