Politiek

Bijleveld: Uitslag Antillen bevestigt koers

Staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) is verheugd over de uitslag van de verkiezingen voor een nieuw, tijdelijk parlement op de Antillen. Ze ziet het als een bevestiging van het ingezette traject om de Antillen als land te ontmantelen.

ANP
23 January 2010 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 09:41
Staatssecretaris Bijleveld. Foto ANP
Staatssecretaris Bijleveld. Foto ANP

Ze zei dat zaterdag in een eerste reactie op de uitslag van de verkiezingend die vrijdag zijn gehouden op de vijf eilanden. Daarbij heeft de PAR, de partij van de huidige Antilliaanse premier Emily de Jongh–Elhage, gewonnen. Haar partij groeide van vijf naar zes zetels in de Staten. Bijleveld feliciteert De Jongh van harte met haar overwinning. De gecombineerde oppositie Lista di Kambio bleef steken op vijf zetels.De staatssecretaris benadrukt dat de Antillen nu „in volle vaart vooruit kunnen" om de staatkundige wijzigingen door te voeren. Dat proces moet op 10 oktober 2010 zijn beslag krijgen. Bijleveld gaat ervan uit dat die datum wordt gehaald. „We hebben nog nooit zoiets gedaan, maar de wetgeving is in volle gang", aldus de bewindsvrouw. In de plannen worden Curacao en Sint Maarten autonome landen en zullen Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere gemeenten van Nederland worden.

De nieuwe Staten zijn dan ook tijdelijk. Formeel was de Antilliaanse regering aan haar eind en had ze voor een overgangssituatie kunnen kiezen. De oppositie, die felle kritiek heeft op de afspraken die zijn gemaakt met Nederland, dwong de verkiezingen toch af. Zo keert de oppositie zich onder meer tegen het toezicht dat Nederland houdt bij de schuldsaneringsregeling van 1,7 miljard euro.

Ook over Bonaire is Bijleveld positief gestemd. De verkiezingsuitslag daar duidt er volgens haar ook op dat de inwoners kiezen voor de huidige koers. Het herzieningsproces verloopt daar stroef, omdat het huidige bestuur eerst nadere afspraken wil maken met Nederland. Zo zijn het homohuwelijk en abortus daar moeilijke kwesties. Volgens Bijleveld kunnen wel nadere afspraken met Bonaire worden gemaakt, maar kan het eiland niet de basisafspraak tegenhouden om een bijzondere gemeente te worden. Ze wijst erop dat de gezamenlijke wetgeving voor de drie eilanden gaande is en het vorige bestuur en de bevolking er mee hadden ingestemd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer