Kerk & religie

Actie vraagt aandacht kerk voor klimaat

De klimaatcampagne ”De Groen(st)e kerk” die donderdag van start is gegaan, wil gemeenten ertoe aanzetten na te denken over klimaatverandering en daarop concreet actie te ondernemen.

Van onze verslaggever
22 January 2010 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 09:40

De campagne is een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Tear, in samenwerking met de christelijke jongerenorganisatie Time to Turn, het Christelijk Ecologisch Netwerk en de Evangelische Alliantie.Tot 1 mei kunnen gemeenten zich aanmelden voor de wedstrijd ”de groenste kerk”. Op 5 juni (World Environment Day) zal de prijsuitreiking hiervan plaatshebben. Criterium bij de beoordeling van de inzendingen zal niet zozeer zijn welke kerk de meeste energie weet te besparen, maar wie met de meest creatieve en bevlogen duurzame ideeën komt, stelt Jan Jaap de Jong van Tear. „De wedstrijd is vooral een aanmoediging om als gemeente met het thema klimaatverandering aan de slag te gaan.”

Doel van de campagne is kerken en christenen ervan bewust te maken dat klimaatverandering verband houdt met zorg voor Gods schepping en liefde voor de naaste, aldus de organisatoren. „Het is een kwestie van gerechtigheid. Wij als rijke landen veroorzaken met onze leefwijze de problemen van klimaatverandering, maar de armen lijden onder de gevolgen als overstroming en droogte. Terwijl zij er het minst aan hebben bijgedragen”, zegt De Jong.

Echte verliezers zijn er daarom niet bij deze actie. Iedere kerk die met het thema duurzaamheid aan de slag gaat en zich op de website recycleyourmind.nl inschrijft, kan het certificaat ”groene kerk” halen. Daarvoor stelden de initiatiefnemers wel een aantal criteria op. Bijvoorbeeld dat er in de prediking aandacht is voor duurzaamheid, dat er milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen worden gebruikt en dat er minimaal twee keer per jaar wordt gecollecteerd voor organisaties die de bevolking in ontwikkelingslanden helpen om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering.

Om kerken handvatten te bieden, ontwikkelden de organisaties een kerkenpakket. Dat bevat praktische hulpmiddelen zoals preekschetsen, achtergrondartikelen, Bijbelstudies en lessen die gebruikt kunnen worden op de kinder- en tienerclub.

Kerken kunnen alleen al door de verwarming van kerkzaal, consistorie en gemeentecentrum beter te regelen 30 tot 40 procent op hun stookkosten besparen, merkte de werkgroep kerk en energie. Op basis van metingen van de temperatuur en luchtvochtigheid in de kerk –drie weken lang met kleine sensoren– berekent de groep hoe de verwarming goedkoper kan. Zonder investeringskosten. Interesse is er genoeg: voor de analyse bestaat er inmiddels een wachtlijst, weet een lid van de werkgroep in Bennekom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer