Christelijk Sociaal Den Haag mikt op migrant
Zonder de ChristenUnie, maar met vertegenwoordigers van evangelische en migrantenkerken. Vanavond start Christelijk Sociaal Den Haag haar campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in de hofstad.
Christelijk Sociaal Den Haag is een voortzetting van het oude SGP-deel binnen de lokale ChristenUnie/SGP-fractie. In december 2008 besloot het bestuur van de Haagse ChristenUnie zelfstandig de gemeenteraadsverkiezingen in te gaan. Reden: De christelijk-socialen zouden zelfstandig in staat zijn om een zetel in de Haagse gemeenteraad te bemachtigen.Sinds het afhaken van de ChristenUnie heeft de SGP gezocht naar samenwerking met andere christenen, wat resulteerde in een verticale lijstverbinding met Christelijk Sociaal Den Haag, een platform van christenen die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit migrantenkerken.
Het is niet moeilijk het SGP-gehalte in Christelijk Sociaal Den Haag aan te wijzen. Op de eerste drie plaatsen op de kandidatenlijst staan mannen uit kerkverbanden die de traditionele SGP-achterban vertegenwoordigen. Bovendien is de lijstduwer niemand minder dan Menno de Bruyne, voorlichter van de SGP-fractie in de Tweede Kamer. Daarnaast verzorgt Tweede Kamerlid Van der Staaij de aftrap van de campagne.
Is Christelijk Sociaal Den Haag toch een verkapte SGP? Daar wil voorzitter A. Fraanje niets van weten. „Wij vormen een breed christelijk platform waarvan bijvoorbeeld Ghanezen, Egyptenaren en Antillianen deel uitmaken. Het is ons doel in de komende jaren van elke migrantenkerk één talentvolle jongere bij de partij te betrekken. Op termijn is het de bedoeling dat een aantal van deze jongeren politiek actief wordt.”
Een van de migranten die hoog op de kandidatenlijst staan is N. Amen, lid van een koptisch-orthodoxe kerk in Den Haag. Amen, in het dagelijks leven accountant, is trots dat hij het boegbeeld is van de migrantenkerken. „Ik ben erg blij met mijn vierde plek. Hopelijk kan ik wat betekenen voor christelijk Den Haag.”
De focus op migranten is geen toeval, vertelt Fraanje. „De ChristenUnie/SGP was al jaren actief binnen die gemeenschap. Kerkelijke achtergrond, huidskleur, afkomst en geslacht spelen geen rol. Wie onze partij wil vertegenwoordigen moet enkel onderschrijven dat de Bijbel het richtsnoer is van politiek handelen en dat Jezus Christus de Redder wil zijn voor iedereen.”
Dat Christelijk Sociaal Den Haag haar focus verlegt naar evangelische christenen en migranten is deels toe te schrijven aan het gescheiden optrekken van de staatkundig gereformeerden en hun broeders en zusters van de ChristenUnie.
SGP-fractievoorzitter W. Pijl voelt zich in de steek gelaten door de ChristenUnie. „Het ergste wat je als christenen kunt doen, is breuken forceren. Daarom doet het me ook zeer dat ChristenUnie en CDA zelfs geen lijstverbinding met ons willen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.”
Dat de Haagse ChristenUnie geen lijstverbinding met de SGP wil, heeft een andere oorzaak, legt lijstaanvoerster W. de Zoete uit. „Wij kunnen op eigen kracht één zetel halen, voor Christelijk Sociaal Den Haag is dat zo goed als uitgesloten. Dat gegeven maakt een horizontale lijstverbinding onaantrekkelijk. Bovendien vindt een deel van onze achterban de nieuwe fusiepartij te veel lijken op de ChristenUnie. Een lijstverbinding met alleen de SGP was eventueel nog mogelijk geweest.”
Met nog zes weken te gaan tot aan de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart blijkt uit peilingen van onderzoeksbureau TNS NIPO dat Christelijk Sociaal Den Haag kan rekenen op slechts 1 procent van het Haagse electoraat. Dat is te weinig voor het behalen van een zetel. Pijl heeft het daar moeilijk mee. „Christenen, vooral in de grote steden, hebben elkaar hard nodig.”