Wall Street loopt averij op
NEW YORK (ANP) – De effectenmarkten in New York beleefden woensdag de slechtste handelsdag tot dusver dit jaar. Chinese maatregelen voor de beperking van de kredietverstrekking en enkele tegenvallende resultaten van bedrijven waren de belangrijkste boosdoeners. Daarnaast temperde een teleurstellende vooruitblik van IBM het optimisme onder beleggers over de technologiesector.
De koersverliezen namen tegen het einde van de handel wel wat af. Met nog ruim een half uur handel te gaan stond de toonaangevende Dow–Jonesindex op een verlies van 1,3 procent op 10.588 punten. De breder samengestelde S&P 500 verloor 1,2 procent tot 1136 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,5 procent omlaag tot een stand van 2285 punten.Beleggers reageerden negatief op het nieuws dat de Chinese centrale bank een aantal banken hogere kredieteisen heeft opgelegd. De strafmaatregel moet de kredietverstrekking, die in het begin van het jaar flink is toegenomen, afremmen en voorkomen dat de inflatie oploopt. Een beperktere beschikbaarheid van krediet zou tot lagere economische groei leiden en daarmee tot een zwakkere ontwikkeling van de bedrijfswinsten. Dat is slecht voor de beurskoersen.
IBM was met een 3,2 procent lagere koers de grootste daler in de Dow. Het technologieconcern maakte dinsdag na het slot van Wall Street beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend en verhoogde de winstverwachting voor heel 2010. Maar dat zat volgens handelaren al in de aandelenkoers verwerkt. Velen van hen rekenden op meer.
Investeerders in de bankensector hadden een drukke dag met het door de stroom resultaten van ’financials’ worstelen. Bank of America, de grootste bank van de Verenigde Staten, maakte een verlies bekend over het vierde kwartaal van ruim 5 miljard dollar. Maar de bank liet ook weten dat de problemen op het gebied van kredietverstrekking stabiliseren. Het aandeel was een van de weinige stijgers in de Dow met een 1,2 procent hogere aandelenkoers. Morgan Stanley en Wells Fargo, die eveneens hun cijfers publiceerden, verloren respectievelijk 1,1 en 0,8 procent. De ciijfers van U.S. Bancorp (plus 2,5 procent) vielen wel in de smaak.
Het levensmiddelenconcern Kraft ging 2,3 procent onderuit. Dat had mogelijk te maken met beleggingsgoeroe Warren Buffett, die zich blijft verzetten tegen plannen van Kraft om de Britse chocolade– en snoepgoedfabrikant Cadbury over te nemen. De grootaandeelhouder van Kraft bestempelde de overname woensdag als een ’slechte deal’ en vraagt zich af hoe die gefinancierd gaat worden.
Op de valutamarkt bereikte de dollar het hoogste niveau tegenover de euro in vijf maanden. Zorgen over de overheidsfinanciën van Griekenland zetten de Europese munt onder druk. De euro zakte 1,4 procent in waarde tot 1,410 dollar.