Scherpe kantjes vijlen met een kettingzaag
Hoewel de FNV het liefst de kettingzaag zet in het kabinetsbesluit om de AOW-leeftijd te verhogen, is het grote lobbyen om de scherpe kantjes van het plan te halen allang begonnen.
Wekelijks staan ze er weer vóór, een handjevol leden van het FNV. Voor het standbeeld van Willem Drees op het Haagse Buitenhof. Daar houden ze, sinds half december vorig jaar, iedere vrijdagavond een „wake.”Voor een gratis drankje en een reiskostenvergoeding zorgt de bond. Dat scheelt. Maar wie weet waren de FNV’ers zonder die geste ook wel verschenen.
Want wat hen drijft is dat „hun Willem”, die vlak na de Tweede Wereldoorlog de basis legde voor een ouderdomsvoorziening die later AOW zou gaan heten, „nooit getolereerd” zou hebben wat het huidige kabinet nu doet: de AOW-leeftijd verhogen van 65 naar 67 jaar in 2025.
Vandaag hielden de vakbondsleden, naast publieksvriendelijke acties (de rechter verbood dinsdag het ‘hardere werk’) in het openbaar vervoer, ook een ochtendwake voor het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Met gierende kettingzagen, dat wel. Om „geen spaan heel te laten van het kabinetsplan.” FNV-voorzitter Jongerius zaagde symbolisch het besluit aan gort.
De circa 400 FNV-leden waren in Den Haag omdat hier vandaag –van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds– een hoorzitting plaats had over de hogere pensioenleeftijd.
Dat die omhooggaat, ligt al wel vast. Naast de coalitie zien, behalve SP en PVV, alle partijen nut en noodzaak van deze maatregel wel in. Waar vooral nog over gesteggeld zal worden, is de exacte invulling van de door minister Donner van Sociale Zaken toegezegde uitzonderingsbepalingen voor werknemers met zware beroepen en/of een lang arbeidsverleden.
Om exact te weten wat er in het veld leeft, spreekt de Kamer vandaag uitgebreid met vertegenwoordigers van onder meer werkgevers, de vakbeweging, pensioenfondsen en met wetenschappers. Werkgeversvoorzitter Wientjes beet woensdagmorgen het spits af. Daarna was het de beurt aan de bonden.
Hoewel die bonden vandaag een relatief eenduidig geluid lieten horen, zijn ze het onderling niet geheel eens. Zo staat het CNV stukken pragmatischer tegenover een hogere pensioenleeftijd dan het FNV.
Maar ook intern bij het FNV is verdeeldheid koning. Zo zijn de twee grootste bonden binnen het FNV, ambtenarenbond Abvakabo en FNV Bondgenoten, het oneens over de door Jongerius te voeren strategie. Waar de één (Abvakabo) de AOW-leeftijdsverhoging nog altijd als volstrekt onverteerbaar beschouwt, is de ander (gesteund door de andere bonden binnen het FNV) achter de schermen al druk doende om werkgevers en kabinet achter een voorstel te scharen waarmee de scherpe kantjes van het –immers al genomen– besluit kunnen worden afgevijld.
Jongerius wil dat werknemers met een inkomen onder de 35.000 euro (volgens de bond vaak de mensen met een zwaar beroep) en een lang arbeidsverleden de mogelijkheid geven zonder strafkorting op hun 65e te stoppen met werken.
Ook werkgevers zien zo’n inkomensgrens wel zitten. Begrijpelijk, want die lost ook hun problemen op. In het andere geval worden namelijk zíj er door het kabinet verantwoordeijk voor gemaakt dat werknemers, ook die in zware beroepen, tot hun 67e gezond en fit hun werk kunnen blijven doen. „Een bureaucratisch monster”, noemden de werkgevers dit woensdagmorgen in koor.