Politiek

Davids ziet geen vragen meer na onderzoek

De commissie-Davids heeft bij haar onderzoek elke gewenste bron kunnen raadplegen en alle beschikbare informatie ontvangen. Er zijn geen vragen blijven liggen die nopen tot een parlementaire enquête.

Redactie politiek
20 January 2010 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 09:39

Die conclusie kan worden getrokken uit de antwoorden die de commissieleden gisteren gaven bij hun ondervraging door de Tweede Kamer.Commissielid M. J. Schwegman gaf tegenover de Kamer toe dat zij geen mensen onder ede heeft kunnen horen, zoals wel mogelijk is bij een parlementaire enquête. „Maar aan het onder ede horen wordt te veel waarde gehecht”, zei ze. „Ook als je mensen niet onder ede kunt horen, krijg je waardevolle informatie.”

SP, GroenLinks, D66 en de PvdD voelen wel voor een parlementaire enquête. De PvdA heeft die mogelijkheid begin vorig jaar nadrukkelijk opengehouden, maar rept er niet meer over sinds de commissie vorige week dinsdag haar rapport presenteerde.

De linkse politieke partijen vroegen commissievoorzitter Davids en de zijnen gisteren bij herhaling of Nederland echt niet militair heeft bijdragen aan de (voorbereiding van de) inval in Irak in 2003. De commissie legde uit dat ze alle beschikbare bronnen heeft geraadpleegd en dat ze blijft bij haar conclusie dat er geen aanwijzingen zijn voor Nederlandse militaire betrokkenheid. „Wat er niet is, kun je ook niet bestellen”, aldus commissielid C. Fasseur tegen SP-Kamerlid Van Bommel.

De fracties stelden gisteren veel vragen over de informatievoorziening door het kabinet aan de Kamer. Davids schrijft in zijn rapport dat het kabinet de Kamer „niet volledig heeft geïnformeerd” over een verzoek van de VS tot bijstand. Het kabinet meldde de Kamer destijds niet dat de Amerikanen ook om offensieve wapens vroegen.

Fasseur zei dat de commissie „vraagtekens zet” bij de „wijsheid” van het kabinetsbesluit om dat achterwege te laten, maar niet bij de „rechtmatigheid” er van. De Kamer had niet per se ingelicht hoeven worden over het volledige Amerikaanse verzoek. Het kabinet, concludeerde hij, heeft zijn grondwettelijke informatieplicht niet ontdoken.

Op vragen over het mandaat voor de inval in Irak zei commissielid N. J. Schrijver dat een volkenrechtelijk mandaat niet altijd nodig is voor een oorlog. Er zijn uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld in geval van zelfverdediging en bij acute humanitaire bedreigingen zoals genocide. „Maar op die uitzonderingen heeft het kabinet geen beroep gedaan. Niet in aanloop naar de inval in Irak en achteraf ook niet.”

Het kabinet verwacht in februari een uitgebreide reactie te kunnen geven op het rapport. Daarna zal een debat volgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer