Kerk & religie

„Kerken mogen blij zijn met uitspraak”

Hoewel de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem in de zaak Zeewolde een „droevige achtergrond” heeft, mogen de kerken in ons land er „heel blij” mee zijn, zegt mr. P. T. Pel.

Kerkredactie
20 January 2010 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 09:39
De kerken mogen „heel blij” zijn met de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem in de zaak Zeewolde, zegt mr. P. T. Pel. Foto ANP
De kerken mogen „heel blij” zijn met de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem in de zaak Zeewolde, zegt mr. P. T. Pel. Foto ANP

„Ik denk dat er met deze uitspraak recht is geschied”, aldus de advocaat uit Hattem. „De kerkelijke rechtsgang, in elk geval die binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken, heeft de laatste jaren toch onder een zekere verdenking gestaan. Het hof komt nu op grond van eigen onderzoek tot de conclusie dat daar geen aanleiding toe is.”Het Arnhemse gerechtshof deed dinsdag in hoger beroep uitspraak in de zaak Zeewolde. Partijen in deze zaak zijn H. R. H. A. de Boer, die in 2003 werd afgezet als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Zeewolde, en deze gemeente en de classis Amersfoort van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) anderzijds. Volgens het hof had De Boer eerst de kerkelijke rechtsprocedure moeten doorlopen (dus: classis – particuliere synode – generale synode) voordat hij eventueel de gang naar de burgerlijke rechter maakte.

Met de uitspraak van het gerechtshof is een eerdere uitspraak van de kantonrechter in Lelystad (2005) ongedaan gemaakt. Deze kwalificeerde de verhouding tussen De Boer en de cgk in Zeewolde als een arbeidsverhouding en oordeelde dat De Boers „ontslag” (zijn afzetting) „om een valse reden” gegeven en daarmee „kennelijk onredelijk” was. De gemeente moest haar vroegere predikant een som geld betalen, evenals de kosten van het geding. Beide partijen gingen tegen deze uitspraak van de kantonrechter in hoger beroep – waarvan de uitslag dus gisteren bekend werd. Overigens heeft het Arnhemse hof zich niet uitgesproken over de rechtspositie van een predikant, omdat het De Boer niet ontvankelijk verklaarde.

Mr. P. J. den Boef, advocaat namens De Boer, toont zich „zeer teleurgesteld” over de uitspraak. „Het hof gaat wel erg snel langs de argumenten die ik heb aangevoerd waarom De Boer de kerkelijke rechtsgang in de CGK niet langer heeft gevolgd, en op sommige onderdelen te kort door de bocht. De Boer had geen enkel vertrouwen meer in de kerkelijke rechtsgang, en mijns inziens volkomen terecht. Maar het hof zegt nu eenvoudigweg dat het De Boer niet ontvankelijk verklaart. Dat is voor mij onaanvaardbaar.”

Den Boef overweegt „sterk” zijn cliënt te adviseren in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Ook al mogen de kerken in Nederland volgens advocaat Pel blij zijn met de uitspraak die het gerechtshof dinsdag deed, er is voor hen geen reden om met de armen over elkaar te gaan zitten, zegt deze. „Er blijft ruimte voor een terughoudende beoordeling door de burgerlijke rechter als de kerkelijke rechtsprocedures zijn doorlopen. Maar, dat betekent wel dat kerken die procedures op orde moeten hebben én dat ze vindbaar zijn. Het heeft in deze zaak heel wat moeite gekost om de rechter duidelijk te maken hoe een en ander in de CGK geregeld is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer