Binnenland

Irakcommissie: Helderheid over de vragen

De commissie–Davids vindt dat ze over alle vragen die ze had, helderheid heeft gekregen. Dat zei voorzitter Willibrord Davids van de onderzoekscommissie over Irak dinsdag na een vraag van de Partij voor de Dieren of het nuttig is alsnog een parlementaire enquête te houden naar de besluitvorming.

ANP
19 January 2010 20:40Gewijzigd op 14 November 2020 09:38
DEN HAAG - De leden van de commissie-Davids nemen plaats voor het overleg met kamerleden over het rapport dat zij hebben geschreven over de Nederlandse besluitvorming over Irak. Foto ANP
DEN HAAG - De leden van de commissie-Davids nemen plaats voor het overleg met kamerleden over het rapport dat zij hebben geschreven over de Nederlandse besluitvorming over Irak. Foto ANP

Davids zei dat in een rondetafelgesprek van Kamerleden met vijf commissieleden, die allen mochten antwoorden. De leden Peter van Walsum en Tim Koopmans waren afwezig wegens verblijf in het buitenland.Eerder in het gesprek gaf Davids aan dat zijn commissie niet beschikte over informatie die buitenlandse inlichtingendiensten hadden over de dreiging van de Iraakse dictator Saddam Hussein in 2003. Internationale afspraken verhinderden dat. De commissie heeft zoveel mogelijk achterhaald via gesprekken en informatie die inmiddels wel openbaar was geworden. „We zijn geen dingen tegengekomen die niet klopten", aldus Davids.

Het gesprek was bedoeld om de Kamer de kans te geven nadere vragen te stellen aan de commissie. Het CDA richtte zich op de conclusie van Davids dat het parlement eind 2002 niet volledig is geïnformeerd over een Amerikaans verzoek om militaire steun te verlenen. Het kabinet ging daar destijds niet op in, maar ook dan had de Kamer volgens Davids daarover ingelicht moeten worden.

De SP kreeg van commissielid Cees Fasseur geen antwoord op de vraag of hij de kabinetsprocedure voor geheime operaties kent. De SP wilde erachter komen of het denkbaar is dat het kabinet militaire acties nu nog steeds geheim houdt. Fasseur vond dat een politieke vraag. Hij wees erop dat de commissie „een kolossale omvang" archiefmateriaal bij Defensie en de inlichtingendiensten MIVD en AIVD grondig had doorgelicht. „Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor geheim gehouden acties", aldus Fasseur.

Het is aan de Tweede Kamer om te beslissen of er nog een parlementair onderzoek of enquête komt. De oppositie is daar altijd voor geweest. Regeringspartij PvdA pleitte ook voor een onderzoek maar liet deze eis bij de formatie van dit kabinet vallen. Toen de regering vorig jaar zelf een onderzoek initieerde, voelde de PvdA zich niet meer aan de coalitieafspraak gebonden. Dat maakte politiek de weg vrij voor een vervolgonderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer