Hoger tekort door oorlog mag van EU
EU-lidstaten mogen tijdelijk een hoger begrotingstekort hebben als zij te maken krijgen met hoge uitgaven voor een oorlog in Irak.
Dat hebben de Europese ministers van Financiën vrijdag afgesproken.
Daarbij gaat het echter om directe uitgaven voor deelname aan de oorlog of door sterk gestegen prijzen, bijvoorbeeld voor olie. Een hoger tekort door een tegenvallende groei valt niet onder deze afspraak.
In principe mogen EU-landen geen hoger tekort op hun begroting hebben dan 3 procent van het bruto nationaal product (bnp), de totale inkomsten van een lidstaat. Nationale rampen, zoals de watersnood waar Duitsland en Oostenrijk afgelopen jaar mee te maken kregen, kunnen echter tot uitzonderingen leiden. Oorlog valt daar nu ook onder, zo hebben de EU-bewindslieden afgesproken.
Als door tegenvallende groei of een recessie van tussen de 0,75 en 2,0 procent van het bnp de tekorten weer oplopen, kunnen lidstaten echter een rode kaart krijgen van de Europese Commissie en zelfs een boete riskeren. Onder deze regeling valt ook een tegenvallende groei, doordat een oorlog het consumentenvertrouwen fors doet dalen. „Wat dat betreft blijven gewoon de regels gelden zoals die eerder zijn afgesproken”, aldus vrijdag hoge Nederlandse bronnen in Brussel.