Economie

Laatste houvast weg op beurs

Na alle koersdalingen leken beleggers op de effectenbeurs in Amsterdam nog te kunnen rekenen op één houvast: de winstuitkering op hun aandelen. Maar een fiks aantal bedrijven ziet dit jaar af van het uitkeren van het zogeheten dividend.

ANP
7 March 2003 19:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:11

Door de sterk gedaalde koersen lag het dividendrendement, de uitkering als percentage van de koers, fors hoger dan in de jaren daarvoor. Veel fondsen brachten door het dividend, in procenten gerekend, zelfs meer op dan de gemiddelde staatsobligatie. Daardoor bleven aandelen ondanks de enorme koersval toch nog aantrekkelijk.

Volgens C. Wijtvliet van Van Lanschot Bankiers keerde de beurs vorig jaar terug naar de normale situatie, waarin het dividend voor meer dan 70 procent de prijs van een aandeel uitmaakte. „In de jaren negentig, de tijd van krankzinnige koersstijgingen, was dat veel minder. Maar toen de lucht eruitliep, kwam dividend volop terug in de belangstelling.”

Deze week sloegen diverse grote bedrijven echter die laatste pijler onder de koersen weg. Traditioneel maken beursgenoteerde concerns bij de presentatie van de jaarcijfers niet alleen hun verwachtingen over het nieuwe jaar bekend, ook spreken zij zich uit over de uitkering van het dividend. En met slechte economische vooruitzichten houden veel ondernemingen de hand op de knip.

Ballast Nedam zei vrijdag nog over 2002 geen dividend uit te keren. Het is vooralsnog de laatste in een reeks ondernemingen die bij hun jaarcijfers de winstuitkering aan de aandeelhouders achterwege laten.

Verzekeraar Aegon betaalt het slotdividend, grofweg de helft van de totale winst voor aandeelhouders, in aandelen, om contant geld in de kas te kunnen houden, bleek donderdag. Het geplaagde voedingsconcern Numico schrapte de slotuitkering volledig, net als handelshuis Hagemeyer eerder deze week.

„Het schrappen van dividend is heel ongunstig”, legt Wijtvliet uit. „De uitkering is een directe band van de onderneming met haar aandeelhouders. Betrouwbaarheid is dan heel belangrijk. Als je gaat korten op het dividend, keren beleggers je de rug toe.” Dat gebeurde dan ook massaal de afgelopen dagen. „Het is natuurlijk ook een teken van een zwakke economische positie.”

Ahold besloot deze week eveneens het dividend te schrappen. Het supermarktbedrijf kan elke cent gebruiken voor het aflossen van zijn schulden. Het annuleren van de uitkering levert Ahold enkele honderden miljoenen euro’s op.

Volgens Wijtvliet zijn Ahold-beleggers echter niet per definitie slechter af. „Onderzoek in Groot-Brittannië heeft uitgewezen dat bij bedrijven die een deel van het dividend schrappen de problemen achteraf groter waren dan bij ondernemingen die helemaal geen winst meer doorsluisden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer