Ds. Eschbach: Overdoop is ontkrachting verbond
Het Evangelisch Werkverband (EW) in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is „beslist” tegen overdopen. „Dus wat dat betreft zijn we het helemaal met de synode eens”, zegt ds. J. Eschbach, predikant-directeur van het werkverband. „Overdopen is het verbond ontkrachten.”
Het is goed dat de kerk ruimte biedt aan een vorm van doopgedachtenis, zegt ds. Hans Eschbach maandag in een interview in het Reformatorisch Dagblad. „Veel randkerkelijken komen tot geloofsvernieuwing en dat moment zouden ze graag willen markeren. We leven in een ervaringscultuur, dus als je cultuurrelevant wil zijn, moet je die ervaring als kerk ook bieden. Als je op zo’n moment niet meer zegt dan: „Helaas, u bent al gedoopt”, zie je deze mensen verdwijnen naar evangelische gemeenten.”De generale synode van de Protestantse Kerk besloot in november bepaalde rituelen voor doopgedachtenis toe te staan, maar geen ruimte te bieden aan herdoop. Scriba dr. A. Plaisier benadrukte toen dat de doop een eenmalig karakter heeft. „De grote waarde van de doop staat bij ons op geen enkele manier ter discussie. Met het toestaan van vormen van doopgedachtenis lopen we inderdaad een risico. Maar dat mogen we lopen als we binnen de grenzen van onze traditie blijven en tegelijk tegemoetkomen aan het verlangen van kerkmensen.”
Het EW houdt maandag in Amersfoort een theologenconferentie, waar het onder meer zijn strategische plannen voor de toekomst bekendmaakt. Die bestaan volgens ds. Eschbach uit drie speerpunten: visie, vorming en vernieuwing. „We willen allereerst leren meer vanuit een visie te denken. De Bijbel zegt dat Gods volk te gronde gaat door een gebrek aan visie.”
Wat betreft de vorming en vernieuwing ziet hij vooral mogelijkheden bij de zogenaamde groeigroepen, waar mensen samen de Bijbel lezen en hun (geloofs)ervaringen delen. Verder moet er vanaf september een Bijbelschool komen. Het gaat daarbij volgens ds. Eschbach niet zozeer om theologie, maar meer om discipelschap. „We merken steeds meer dat mensen niet weten hoe ze een Bijbel moeten lezen of stille tijd moeten houden. We willen daar sturing aan geven.”
Volgens prof. dr. C. van der Kooi, hoogleraar westerse systematische theologie aan de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam, zullen groeigroepen in de toekomst steeds meer een ondersteunende vorm van kerkelijk leven worden. Het ambt zal echter niet verdwijnen, verwacht hij. „In het ambt zit iets van de vertegenwoordiging van Gods genade die van de andere kant komt. Het is Christusrepresentatie en die kan Bijbels gezien niet gemist worden.”