Voortbestaan kabinet stond op spel
Dat het kabinet vorige week maar met moeite gereanimeerd kon worden, werd dit weekeinde nog eens bevestigd door twee PvdA–kopstukken. Vicepremier Bos had woensdag, tijdens overleg over de crisis rond het Irak–rapport, af en toe een hard hoofd in het overleven van het kabinet.
„Er waren momenten dat ik niet zeker wist dat we eruit zouden komen", zei Bos zondag in het programma Buitenhof. Dat kwam omdat in de ogen van de PvdA–leider over onderwerpen als een mandaat voor een oorlog er niet veel ruimte is om compromissen te sluiten. „In het internationaal recht bestaat nauwelijks een midden", zei Bos. „Dat moet je tot op het bot uitdiscussiëren. Daarbij is geen sprake van handjeklap".Zaterdag hintte ook PvdA–fractievoorzitter Hamer op de val van het kabinet. Haar partij werd kwaad nadat premier Balkenende de indruk had gewekt het rapport van de commissie–Davids terzijde te schuiven. De PvdA eiste een nieuwe verklaring. „We zouden niet overstag zijn gegaan", zei Hamer zaterdag in het radioprogramma Spijkers met koppen. Ze zei niet uit te sluiten dat dan naast de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, die veel partijen zaterdag startten, er ook meteen campagne voor een nieuwe Tweede Kamer gevoerd had moeten worden.
Commissievoorzitter Willibrord Davids bleek zaterdag in NRC Handelsblad ook niet helemaal gelukkig met de reactie van Balkenende. Hij zei het niet zuiver te vinden dat de minister–president verwees naar een kanttekening die commissielid Peter van Walsum maakte over het volkenrechtelijk mandaat. Davids wees erop dat Balkenende het voorbehoud van Van Walsum nooit had gedeeld en er dus nu ook geen gebruik van kan maken om kritiek te uiten op de conclusie van de commissie dat er geen volkenrechtelijk mandaat was. Balkenende wilde niet ingaan op de kritiek van Davids, maar Bos kon zich er wel in vinden.