Vragen bij puntkomma
De vernieuwde dagelijkse bijlage mag zich verheugen in een positieve ontvangst. Met name jongere lezers vinden de opmaak vernieuwend en de inhoudelijke aanpak verfrissend. Een groep andere lezers zegt nog te moeten wennen. Op welke dag vind je wat, is een vraag die best nog even gesteld zal worden. Dat was ook elf jaar geleden zo bij de invoering van de thematische katernen. Wij verwachten dat na enkele weken het wekelijks ritme bekend zal zijn.
De introductie van een nieuw katern is ook best een waagstuk. Slaat het aan of niet? Toch maakten we de start met vertrouwen. Er was immers veel vooronderzoek gedaan. Eerst is een uitgebreide enquête onder lezers gehouden om te weten waar hun belangstelling naar uitging. Daar gebruikt de krant een panel van ruim 2000 lezers voor. Daarna is een proefuitgave van het katern in zijn nieuwe vorm uitgezet onder 2500 abonnees met de vraag een oordeel te geven. Van de mensen die bevraagd zijn, vond 82 procent dit concept verrassend en vernieuwend. Op de vraag of deze nieuwe katernen uitnodigen tot lezen zei 89 procent „ja.” Dat sloot ook aan bij onze eigen gedachten bij puntkomma. Wij zijn dus niet over één nacht ijs gegaan.Maar bij elk nieuw product geldt dat het nooit in één keer perfect is. Dat geldt ook hier. Verschillende lezers attendeerden ons op de presentatie van de weersverwachting. Ze vinden die minder duidelijk dan voorheen. Wij zullen daarom als eerste de vormgeving van de temperatuurverwachting en de verwachte windrichting verbeteren. Dat gebeurt in samenwerking met het bureau MeteoConsult. De verwachting is dat we dit binnen drie weken kunnen realiseren. Bovendien zullen we dan de hele pagina vrijmaken voor het weer, zodat we nog meer weersinformatie kunnen geven, waaronder het weer in een aantal plaatsen op de wereld. Ook zullen dan de waterstanden van een aantal plaatsen in België en Duitsland weer worden opgenomen.
De puzzels zullen door deze verandering dan op een andere plaats komen. Puzzelaars vinden dat de vakjes van de kruiswoordpuzzel te klein zijn. Die zijn inderdaad een paar procent kleiner. We willen dat oplossen, maar het vergt even wat tijd voordat we dit kunnen doen.
Sinds 1 januari worden ook de beursgegevens anders gepresenteerd. Door het gebruik van meer grafieken kan in één oogopslag een beeld worden gevormd van de ontwikkelingen van de wereldeconomie. De lijst met meest verhandelde beleggingsfondsen blijkt voor velen een zoekplaatje. Daarom worden deze fondsen binnenkort op alfabetische volgorde gerangschikt. Ook missen enkele lezers de wekelijkse varkensprijzen. Die zullen terugkeren op de economiepagina op zaterdag.
Er zijn ook lezers die denken dat de tekstletter in de bijlage anders is geworden. Dat is juist, maar de verandering is minimaal: we gebruiken er nu exact hetzelfde lettertype en dezelfde lettergrootte als die van het eerste katern. Wel blijken titelaanduidingen van bijvoorbeeld boeken moeilijk leesbaar te zijn. Dat willen we verhelpen. Evenzo wordt er gewerkt aan het feit dat op de achterpagina soms letters wegvallen.
Sommige lezers menen dat de krant dunner is geworden. Ze spreken dan met name over puntkomma. Toch is dat een misvatting. Voor 1 januari gold als standaard voor een dagelijks katern: zes pagina’s op broadsheetformaat. Nu zijn er standaard twaalf pagina’s op tabloidformaat. U ontvangt dus precies evenveel papier.
Wel is het zo dat we in het nieuwe katern royaler gebruik maken van beeld. Dat is een bewuste keus, omdat met name jongere lezers (mensen beneden de veertig jaar) daar in verschillende onderzoeken op hebben aangedrongen. Ook die groep willen we graag bij de krant betrekken. Neemt niet weg dat we zeker ook rekening willen houden met de wensen van ouderen. Daarom zullen we blijven zoeken naar mogelijkheden om ieder het zo veel mogelijk naar de zin te maken. Echt iedereen tevreden stellen lukt natuurlijk niet. Maar de wens van elke abonnee wordt wel serieus genomen. Wij danken dan ook iedereen die de afgelopen dagen heeft gereageerd.