Binnenland

„Met een kanon op een mug geschoten”

Niet elk huisverbod kan door de beugel. De Zwolse advocaat mr. F. Pykstra vocht voor een man uit Kampen met succes de maatregel aan. „Er is met een kanon op een mug geschoten.”

J. Visscher
15 January 2010 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 09:37
APELDOORN – Het huis uit. Burgemeesters kunnen plegers van huiselijk geweld sinds vorig jaar een huisverbod van tien dagen opleggen, met een eventuele verlenging tot een maand. In die afkoelingsperiode moeten hulpverleners een keer ten goede proberen te b
APELDOORN – Het huis uit. Burgemeesters kunnen plegers van huiselijk geweld sinds vorig jaar een huisverbod van tien dagen opleggen, met een eventuele verlenging tot een maand. In die afkoelingsperiode moeten hulpverleners een keer ten goede proberen te b

„Dat huisverbod deugde van geen kant.” In niet mis te verstane bewoordingen hekelt advocaat Pykstra het huisverbod dat zijn cliënt vorig jaar maart kreeg opgelegd.Op een zondagavond in maart 2009 maakt de bouwvakker uit Kampen stampij. Hij trapt de deur van zijn huis in en belaagt zijn Russische vrouw. Hij gooit onder meer een plastic winkelmandje naar haar hoofd.

De politie zegt dat de man zijn eega heeft geschopt. Zelf ontkent de Kampenaar geweld tegen zijn vrouw te hebben gebruikt. Hij beweert dat hij als gevolg van „huiselijke onmin” uit zijn slof is geschoten, aldus de advocaat. „Eerder die dag was er onenigheid over de integratie van de Russische vrouw. Hij vond dat ze te weinig inburgerde.”

De man belandt die zondagavond in een politiecel, waar hij enkele dagen verblijft. Tegelijkertijd krijgt de bouwvakker een huisverbod opgelegd. Hij mag zich tien dagen niet vertonen in zijn woning in Kampen.

Dagenlang bivakkeert hij in een pension in de buurt van zijn werk. Later stapt de vrouw naar de politie met het verzoek de zaak tegen haar man te seponeren.

Bij de rechtbank in Zwolle maakt de man uit Kampen enkele maanden later met succes bezwaar tegen het huisverbod. „Het was voor hem een principe­zaak”, zegt advocaat Pykstra. „Deze man is geen geweldenaar. Zijn dochter, die 23 jaar geleden een traumatische ervaring met haar vader zou hebben gehad, heeft de politie opgestookt.”

Storend vindt Pykstra dat de Kampenaar in het kader van het huisverbod „rauwelijks werd geconfronteerd” met het verzoek zich te melden bij de afdeling voor zware psychiatrische patiënten in een ziekenhuis. „Dat was volkomen misplaatst. Deze man is niet psychisch ziek. Het risicotaxatierapport dat de basis was voor die oproep zat niet goed in elkaar. De hulp­officier van justitie die dat rapport heeft opgesteld, heeft de zaak verkeerd ingeschat.”

Hoewel de raadsman toejuicht dat de overheid met het huisverbod geweld achter de voordeur aanpakt, kraakt hij kritische noten over de „haastige” invoering van de maatregel. „Zo krijgt iemand met een huisverbod niet automatisch een advocaat toe­gewezen. Een slechte zaak.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer