Binnenland

Kleiner tehuis beter dan grotere instelling

Kleine verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties presteren beter dan grote instellingen.

Redactie politiek
15 January 2010 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 09:37
DEN HAAG – Kleine verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties presteren beter dan grote instellingen. Foto ANP
DEN HAAG – Kleine verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties presteren beter dan grote instellingen. Foto ANP

„De voordelen van grote organisaties bestaan niet of worden onvoldoende benut.” Dat heeft staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid donderdag gezegd nadat ze het onderszoeksrapport ”Trouw aan de belofte” van Gupta Strategists in ontvangst had genomen.Gupta vergeleek op verzoek van de overheid verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen (VVT-sector) in de jaren 2007 en 2008 op kwaliteit en op financiële en operationele prestaties.

Bussemaker is geen voorstander van grote organisaties in de VVT-sector. „Het antwoord ligt ergens in het midden, maar grote instellingen moeten hun toegevoegde waarde nog bewijzen”, zo stelde de bewindsvrouw gisteren.

De „goedbetaalde” raden van bestuur van de zorginstellingen moeten van de staatssecretaris hun handen uit de mouwen te steken om „de interne bureaucratie op te ruimen en professionals de ruimte te geven. Ook zij kunnen ervoor zorgen dat verpleegkundigen een groter deel van hun tijd kunnen besteden aan direct contact met hun cliënten.”

Zo komt in de langdurige zorg de cliënt weer centraal te staan. „Het doet pijn wanneer verpleegkundigen een groot deel van hun kostbare tijd en inspanning onnodig besteden aan bureaucratie en verantwoording over hun werk”, zo stelde de bewindsvrouw.

Inkoopbeleid

Het onderzoeksbureau Gupta komt verder tot de conclusie dat meer efficiency in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen kan leiden tot enorme besparingen. Daarbij valt te denken aan een jaarlijks bedrag tussen de 1 en 2,8 miljard euro. In de gehele langdurige zorg (AWBZ) gaat een bedrag om van meer dan 20 miljard.

Als voorbeeld noemt Gupta het inkoopbeleid. Als zorginstellingen kantoorartikelen, linnengoed of voeding niet dagelijks bestellen, maar bijvoorbeeld een keer per maand, dan is dat veel goedkoper. Ook moeten de bestuurders van VVT-sector scherper onderhandelen met hun leveranciers.

Ook komt uit het rapport naar voren dat de financiële positie van de verpleeghuizen, verzorghuizen en thuiszorginstellingen goed is. Het eigen vermogen is de achterliggende jaren gegroeid.

Een aantal instellingen doet het echter beduidend slechter. Die zouden volgens Bussemaker te rade moeten gaan bij collega’s die het beter doen.

Het is volgens de bewindsvrouw van het grootste belang dat zorginstellingen efficiënt werken. In de toekomst is er veel personeel en geld nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer