Foute cellijnen nekken onderzoek
Sommige gepatenteerde medicijnen tegen slokdarmkanker werken mogelijk niet optimaal omdat bij het onderzoek naar de effectiviteit gebruik is gemaakt van verkeerd celmateriaal.
Dat hebben onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ontdekt. Zij maakten hun bevindingen donderdag bekend in de interneteditie van vakblad Journal of the National Cancer Institute.Om onderzoek te doen naar kanker, gebruiken wetenschappers zogenoemde cellijnen, verzamelingen van gelijke cellen die steeds opnieuw gekweekt kunnen worden. Die cellijnen worden gebruikt in laboratoria, bijvoorbeeld om te onderzoeken hoe de cellen van een bepaalde tumor reageren op chemotherapie of bestraling.
De onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt dat drie van de dertien cellijnen die worden gebruikt voor onderzoek naar slokdarmkanker, in werkelijkheid afkomstig zijn van long-, dikke darm- en maagtumoren.
De ‘vervuilde’ lijnen zijn gebruikt voor meer dan honderd wetenschappelijke studies. Twee van de drie foute cellijnen zijn bovendien gebruikt voor elf aanvragen van patenten op medicijnen in de VS.
Als de juiste cellijnen waren gebruikt, waren de onderzoeksresultaten nauwkeuriger geweest en hadden de medicijnen wellicht beter gewerkt, aldus de onderzoekers. Om onderzoek naar slokdarmkanker te stimuleren worden de tien gecheckte cellijnen gedoneerd aan diverse cellijnbanken in de wereld.