Economie

Obama eist miljarden van banken

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag een plan gepresenteerd voor een omvangrijke extra belasting op financiële instellingen.

Redactie economie
15 January 2010 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 09:37
WASHINGTON – De Amerikaanse president Barack Obama. Foto EPA
WASHINGTON – De Amerikaanse president Barack Obama. Foto EPA

De heffing moet in tien jaar 90 miljard dollar (61,4 miljard euro) opleveren. Het geld is bedoeld om verliezen uit het reddingsprogramma voor de financiële sector te dekken. Deze verliezen bedragen ongeveer 117 miljard dollar. „Mijn vastberadenheid om dit doel te bereiken wordt alleen maar versterkt wanneer ik berichten zie over enorme winsten en obscure bonussen bij sommige instellingen die juist hun bestaan te danken hebben aan de Amerikaanse mensen”, aldus Obama.Alle financiële instellingen die in de Verenigde Staten meer dan 50 miljard dollar aan bezittingen hebben, zullen onder de heffing vallen. Dit zijn ongeveer vijftig ondernemingen. Tien tot vijftien hiervan zijn buitenlandse concerns met Amerikaanse dochterbedrijven. Ook banken die niet zijn ondersteund door de regering, moeten meebetalen. Achterliggende gedachte is dat de hele sector heeft geprofiteerd van de reddingsacties. De vele lokale, kleine banken die het land kent, blijven buiten schot.

De Amerikaanse regering stelde het reddingsplan in 2008 in op het hoogtepunt van de financiële crisis. Een groot aantal financiële concerns kreeg toen kapitaal-injecties om te voorkomen dat het financiële systeem zou instorten. In het afgelopen jaar is een groot deel van het geld alweer teruggestort.

Enkele grote autoproducenten en de hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac hebben ook steun ontvangen. Voor deze ondernemingen wordt echter een uitzondering gemaakt. Voor de eerste geldt dat het geen financiële instellingen zijn, de hypotheekbanken staan sinds zomer 2008 volledig onder controle van de overheid.

De plannen van Obama waren de afgelopen dagen al voor een deel uitgelekt. Door het bankwezen werd kritisch gereageerd. De vrees is dat de extra kosten worden afgewenteld op de klant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer