Economie

Kamer geeft Veerman voordeel van twijfel

Minister Veerman van Landbouw heeft de steun gekregen van een meerderheid van de Tweede Kamer voor zijn aanpak van de vogelpestcrisis. Hij had wellicht sneller kunnen optreden maar in grote lijnen heeft de minister juist gehandeld, aldus de Kamer donderdag in een debat.

ANP
6 March 2003 16:29Gewijzigd op 14 November 2020 00:11

Alleen VVD en LPF hebben forse kritiek. Die partijen vinden dat Veerman een groter gebied had moeten aanwijzen waarbinnen ook uit voorzorg bedrijven leeggehaald moeten worden. Nu geldt dat voor alle pluimveebedrijven binnen een straal van 1 kilometer. VVD’er Oplaat en LPF’er Van den Brink willen dat dit 3 kilometer wordt.

Veerman verdedigde zijn besluit door erop te wijzen dat de deskundigen en de Europese Commissie ervan overtuigd zijn dat dit de beste handelwijze is: vanuit de haard van de besmetting naar buiten werken in een straal van 1 kilometer. Tweede-Kamerlid Van der Vlies (SGP) benadrukte dat het vergroten van de cirkel leidt tot de onnodige vernietiging van gezonde dieren.

Op de vraag van de PvdA’er Waalkens waarom de ruimingen begin deze week zo traag van start gingen, zei Veerman dat dit het gevolg was van gebrekkige voorbereiding. De vernietigingsapparatuur stond nog niet klaar in de schuren van het ministerie omdat deze ziekte in tientallen jaren niet in Nederland is voorgekomen.

De communicatie had beter gekund, vindt de Kamer. Voor veel betrokkenen in de regio is bijvoorbeeld onduidelijk wat zij wel en wat zij niet mogen, zei Van den Brink.

Veerman deelde de Kamer mee dat hij woensdagavond persoonlijk heeft gebeld met de veehouder in Laren wiens bedrijf aanvankelijk verdacht was maar uiteindelijk niet besmet bleek. De boer moest dit van de televisie vernemen. Dat zal niet meer gebeuren, aldus Veerman. Hij kondigde ook aan dat hij donderdagavond een werkbezoek zal brengen aan de regio Barneveld.

Over de toekomst van de pluimveehouderij na de crisis kon de bewindsman nog niet veel zeggen. Preventieve vaccinatie is voorlopig geen optie omdat dit export van consumptie-eieren onmogelijk zou maken. Ook zou al het vlees getest moeten worden voordat het op de markt komt.

SP’er Van Velzen en GroenLinkser Duyvendak deden een suggestie voor de toekomst. Zij vermoeden dat de afgelopen jaren zoveel dierziektes zijn uitgebroken omdat de bedrijven, en de dieren binnen die bedrijven, onverantwoord dicht op elkaar zitten. Door de structuur van de sector te veranderen, zou het risico van ziekteverspreiding kleiner worden.

Bijna alle partijen zijn het er wel over eens dat er een noodfonds moet komen voor gedupeerde boeren. Veerman vindt dat zelf ook. Hij zal het kabinet vrijdag om toestemming vragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer