Europarlement vindt Ashton zwak
BRUSSEL (ANP) – De nieuwe EU– buitenlandchef Catherine Ashton heeft bij haar hoorzitting in het Europarlement maandag een teleurstellend zwakke indruk gemaakt. Die conclusie trokken Europarlementsleden van CDA, PVV en D66 na het drie uur durende verhoor, dat de doorslag moet geven voor de benoeming van Ashton. De Europarlementariërs stellen dat Ashton weinig kennis, visie en leiderschap toont.
„Uitermate zwak", oordeelde CDA’ster Ria Oomen over het optreden van Ashton. „Er is wel een basis voor samenwerking, maar ik had gedacht dat ze inmiddels wel meer zou weten van het buitenlands beleid".PVV’er Barry Madlener vindt Ashton precies de grijze muis die hij had verwacht. „Dat is prima. De PVV is tegen deze functie. Hoe zwakker zij is, hoe beter voor Nederland".
Ahton (53) is door de regeringsleiders van de EU aangesteld om het buitenlands beleid van de 27 EU–landen te coördineren.
D66–Europarlementslid Marietje Schaake noemt Ashton „bepaald geen Europese Hillary”, doelend op de krachtige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. „Ze is met de hakken over de sloot gekomen, zo is een beetje mijn gevoel. Ik had veel meer leiderschap verwacht”.
De Britse barones Ashton (53) is door de regeringsleiders van de EU aangesteld om het buitenlandse beleid van de 27 EU–landen te coördineren. Ze gaat leiding geven aan duizenden EU–diplomaten in ambassades over de hele wereld. Ook moet ze de EU–landen vertegenwoordigen bij overleg over bijvoorbeeld Iran of met Rusland en de Verenigde Staten.
Bij de hoorzitting negeerde Ashton een deel van de vragen van Europarlementsleden. Bij veel andere vragen gaf ze een oppervlakkig antwoord of had ze geen mening. Zo wist ze niet of er een training komt voor EU–diplomaten. Ze weigerde het parlement zeggenschap over haar begroting. Ook mag het parlement geen hoorzitting houden met toekomstige EU–ambassadeurs in bijvoorbeeld de VS.
Ashton kreeg van Britse politici veel kritiek omdat ze in de jaren zeventig bestuurslid was van een radicale club tegen kernwapens. „Daar schaam ik me niet voor. Maar wat relevant was in de jaren zeventig, is niet per definitie relevant in 2010”, was daarop haar antwoord.
Op een vraag van CDA’ster Ria Oomen over Irak, stelde Ashton dat ze destijds als Brits minister de inval in Irak had gesteund „met de wetenschap die ze toen had”.