Gucci-sterren dreigen op te stappen
Binnen de Italiaanse producent van luxe goederen Gucci is een hevige machtstrijd aan de gang. De twee sleutelfiguren van het bedrijf, dat eigendom is van het Franse PPR, dreigen op te stappen. In de modewereld is het al dan niet aanblijven van het tweetal het gesprek van de dag.
Gucci was begin jaren negentig op sterven na dood, maar groeide uit tot een bloeiende modeonderneming waarin miljarden omgaan. Het succes was vooral te danken aan twee mannen: ontwerper Tom Ford en bestuursvoorzitter Domenico De Sole. Twee jaar geleden kreeg PPR (Pinault-Printemps-Redout) een meerderheidsbelang in Gucci.
Ford en De Sole willen binnen het management van Gucci hun handen vrijhouden. Mocht moederbedrijf PPR niet aan hun eisen voldoen, dan houden ze het bij Gucci voor gezien, zo meldde The Wall Street Journal donderdag. Gucci wilde geen reactie geven op het bericht in de Amerikaanse zakenkrant.
Een vertrek van het tweetal kan een zware slag betekenen voor PPR, dat al 5 miljard dollar uitgaf voor 60 procent van de Gucci-aandelen. Het moederbedrijf heeft beloofd voor 101,50 dollar per aandeel de rest aan te schaffen, wat neerkomt op 4,6 miljard dollar. Die aankoop zou volgend jaar gestalte moeten krijgen, net op het moment dat de contracten van Ford en De Sole aflopen. De baas van PPR, Franc_ois Pinault, heeft al een aantal winstgevende onderdelen moeten afstoten om zijn huidige belang in Gucci te kunnen financieren.
Een prangende vraag is wat Gucci nog voorstelt als de twee drijvende krachten van het concern het veld ruimen. De grote modebedrijven in de wereld zijn in belangrijke mate afhankelijk van de talenten van een handjevol ontwerpers en bestuurders, die met nieuwe trends komen en een enorme invloed hebben op andere merken. Ford en De Sole zijn in dat opzicht geen uitzondering.
Volgens The Wall Street Journal draait de machtstijd vooral om de samenstelling van de raad van commissarissen van Gucci. Ford en De Sole willen dat een aantal leden van de raad onafhankelijk blijft, ook als Gucci volledig in Franse handen valt. Op dit moment telt de raad acht leden, van wie er vier PPR vertegenwoordigen.
Ford verklaarde deze week in een modeblad dat hij er niets voor voelt als Pinault zich met de dagelijkse leiding van Gucci gaat bemoeien. Pinault zelf zegt dat het zo’n vaart niet zal lopen. „Maak je geen zorgen. Ik ga heus niet zeggen welke kleur de jurken moeten hebben.” De PPR-topman verwacht overigens dat Gucci een eventueel vertrek van Ford en De Sole wel zal overleven.
Eén ding staat vast. Over geld gaat het probleem in elk geval niet. PPR heeft De Sole meer aangeboden dan waarom hij vraagt, aldus de Wall Street Journal. De Sole gaat echter pas in op het bod als de kwestie rond de raad van commissarissen is opgelost. Ook Ford zit bepaald niet op een droogje. De afgelopen drie jaar haalde hij 135 miljoen dollar binnen door opties van Gucci te verzilveren.
De dure aankoop van Gucci en de onzekerheid over het al dan niet aanblijven van Ford en De Sole hebben hun uitwerking op de beurskoers van PPR in Parijs niet gemist. Dit jaar kelderde het aandeel al 20 procent. Woensdag ging 3,6 procent van de koers af en ook donderdag stond het aandeel PPR op verlies. Gucci heeft een notering in Amsterdam. Daar kwam het aandeel donderdag nauwelijks van zijn plaats.
061219 mrt 03