Ferrier herdacht als groot staatsman
AMSTERDAM (ANP) – Johan Ferrier, de deze week overleden eerste president van Suriname, is zaterdag in Amsterdam herdacht als een groot staatsman die zich als een wijze bruggenbouwer heeft ingezet voor de samenleving en zijn medemens. Tijdens een dankdienst voor zijn leven in de Koningskerk van de Evangelische Broedergemeente, waar hij graag kwam, keken familie, vrienden en prominenten als de Surinaamse president Ronald Venetiaan terug op het veelzijdige leven van Ferrier.
„Hij leeft voort in onze herinnering als groot staatsman die tijdens zijn loopbaan de eretitel ’vader van alle Surinamers’ meer dan verdiend heeft", zei minister Hirsch Ballin van Justitie namens de rijksministerraad. „Ook in Nederland willen we hem vooral herinneren als een democraat in hart en nieren. Met veel respect en waardering denken wij terug aan deze hoeder van democratische principes, die ons verbinden", aldus de CDA–bewindsman.Ferrier overleed in de nacht van zondag op maandag op 99–jarige leeftijd in zijn woonplaats Oegstgeest. Hij werd president toen Suriname op 25 november 1975 onafhankelijk werd. Toen een groep militairen onder leiding van Desi Bouterse in februari 1980 de macht greep, trad Ferrier af. „Hij was daarmee een voorbeeld voor velen", stelde Hirsch Ballin. Ferrier ging naar Nederland.
Hirsch Ballin noemde hem verder een warm en trouw mens en een wijze man met een stijlvolle persoonlijkheid die een diepe verbondenheid belichaamde tussen mensen in Suriname en Nederland. „In hem verliezen we een groot mens", aldus de minister.
Ferrier wordt maandag in Oegstgeest in besloten kring begraven.
In Suriname hangen sinds vrijdag de vlaggen halfstok. De Surinaamse regering heeft vier dagen van nationale rouw afgekondigd.