Binnenland
Proef de sfeer van een vakantie over de grens
Redacteuren van het Reformatorisch Dagblad zwermden uit over Europa –soms trokken ze verder weg– en kwamen terug met mooie verhalen. Proef alvast de sfeer van een vakantie over de grens.
8 January 2010 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 09:33
Locaties die beschreven worden in de Reizenbijlage 2010.
- Sommige christenen vallen bijna in zwijm als ze voor het eerst Jeruzalem zien.
- De inwoners van het Franse vestingstadje Domme in de Dordogne hebben lang niet geweten dat er grotten onder het stadje liggen. Kinderen ontdekten ze in 1912.
- Het Zuid-Franse Montségur, dicht tegen de Pyreneeën, is een klein dorp met een grote geschiedenis. Honderden jaren geleden vonden ruim 200 katharen er de dood door toedoen van fanatieke kruisvaarders.
- Wie er als kind van droomde om per vlot grote rivieren af te zakken, vindt in de Zweedse provincie Värmland zijn eldorado.
- Denemarken is amper groter dan Nederland, maar telt slechts 5 miljoen inwoners. Daarmee is het land ideaal voor motorrijders die willen genieten van rust en ruimte.
- In het oude stadshart van Sevilla is de op twee na grootste kerk van de christelijke wereld te vinden. Het gebouw moet alleen in de Sint-Pieter in Rome en de St. Paul’s Cathedral in Londen zijn meerdere erkennen. Dankzij een lengte van 126 meter, een breedte van 83 meter en een hoogte van 37 meter geldt het bouwwerk wel als ’s werelds grootste gotische kathedraal.
- Noren zijn rijk. Of ze nu geld hebben of niet. Het ruige landschap in het zuidwesten van Noorwegen beneemt zowel actieve toerist als rustzoeker de adem.
- Het Zwitserse bergland is fraai. Rechts de Brienzersee, een meer tussen de bergen. In de verte besneeuwde toppen. Hier een groene alpenweide –met koeien met bellen–, daar een fleurige bloembak, ginds een daverende waterval. Een houten bordje bewijst eer aan de Schepper. „Kommet her und sehet an die Werke Gottes, der so wunderbar ist!” (Kom hier en aanschouw het werk Gods, die zo wonderbaar is”).
- Split zet zichzelf graag op de kaart als de enige Romeinse stad die nog leeft. In zekere zin is dat wel waar. Het paleis dat de Romeinse keizer Diocletianus rond 300 na Christus liet bouwen, is nu nog steeds bewoond.
- In 1554 is er in het Vlaamse Korsele al sprake van een calvinistische gemeenschap. Tegenwoordig komen toeristen even neuzen bij de geuzen, vaak onwetend dat voorouders ruim vier eeuwen vervolgingen, armoede en discriminatie wisten te overleven.
- Lang zat Dresden achter de Muur. De sporen van de tijd achter het IJzeren Gordijn zijn er nog: saaie gebouwen met tientallen precies dezelfde appartementen; villa’s, ooit fraai, maar vervallen door achterstallig onderhoud vanwege geldgebrek. In verkeerslichten geven Ampelmannetjes aan wanneer voetgangers mogen oversteken. De poppetjes met een hoedje op staan symbool voor de DDR-tijd.
- De laatste etappe bevat een flink stuk abseilen. Gallivan gaat eerst en roept vervolgens namen af. Gezicht naar de wand, benen vooruit gestrekt, het touw vasthouden en langs de wand naar beneden wandelen. Meer is het niet. Maar bungelen aan een touwtje in een duistere Engelse grot stuwt de hartslag tot gevaarlijke hoogte en onder die helm is het wel heel warm opeens.
- Inmiddels hebben zoon Tim en schoondochter Sarah de boerderij overgenomen van Peter en Erica. Maar de laatste twee blijven actief. Samen met Tim en Sarah dragen ze zorg voor de ruim zestig koeien en acht stieren. Door middel van vijf bruine tenten tegen de bosrand, op zo’n 700 meter afstand van de boerderij, genereert de familie extra inkomsten.
- Viana do Castelo, Braga, Guimarães, drie plaatsen in de regio Minho, Noord-Portugal. Een streek van brede, groene valleien vol land- en tuinbouw. De bekende vinho verde –jonge, sprankelende wijn– komt uit de dalen van de Minho, de Lima en de Cávado. Viana do Castelo: net zo mooi of mooier als de brochures beloven.
- Paulus zette er voet aan wal. Zijn zendingsreis voerde hem dwars door Cyprus. Ook nu doorkruisen veel mensen wandelend het eiland. Om heel andere redenen.
Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl