EU wil economisch beleid kunnen afdwingen
MADRID (ANP) – Brussel moet EU–landen kunnen dwingen hun economisch beleid aan te passen. Premier José Luis Zapatero van huidig EU–voorzitter Spanje wil in februari met andere regeringsleiders afspreken welke „correctieve maatregelen" Brussel zou kunnen toepassen.
De EU–landen moeten zo meer op één lijn komen bij hun economisch beleid, zei Zapatero donderdag in Madrid tijdens een gesprek met buitenlandse journalisten.Aanleiding voor de eventuele straffen is het mislukte streven van de EU–landen om in 2010 de meest concurrerende economie ter wereld te zijn. „De doelen waren wel goed, maar de uitwerking door de EU–landen was onvoldoende", zei Zapatero. De EU kan landen hooguit aanbevelingen doen, die niet opgevolgd hoeven te worden. Om te zorgen dat nieuwe doelen voor 2020 wel gehaald worden, moet Brussel volgens Zapatero kunnen ingrijpen.
Zapatero wilde nog geen voorbeelden geven van ingrepen die de Europese Commissie zou kunnen gaan doen in het economisch beleid van Nederland of de andere 26 EU–landen. Ook is nog onzeker over welke delen van het economisch beleid het precies gaat. „Dat zullen we bespreken bij de EU–top op 11 februari".
De nieuwe EU–strategie voor de economie in 2020 moet volgens hem vooral inzetten op verdere open grenzen tussen de EU–landen. Zo moet de Europese interne markt eindelijk ook gaan gelden voor energie, zodat consumenten makkelijker stroom of gas bij een buitenlands energiebedrijf kunnen kopen.
Ook voor digitale zaken moet Europa een eenheidsmarkt worden, vindt Zapatero. Nu is het soms niet mogelijk om zaken te downloaden van buitenlandse sites, veelal wegens octrooiproblemen. „We moeten een ultimatum stellen voor een Europese digitale markt, bijvoorbeeld 2015", opperde de Spaanse premier over het nieuwe vakgebied van EU–commissaris Kroes (Digitale Agenda).
De nieuwe EU–president Herman Van Rompuy wil bij de EU–top vooral afspreken dat de EU–landen streven naar gemiddeld 2 procent economische groei per jaar. Zo’n groei is ruim het dubbele van het huidige tempo. Volgens hem is meer economische groei nodig om het Europese welvaartsmodel in stand te houden.