Nieuwe twijfels over Lockerbie-bewijs
LONDEN (ANP) – Een onderzoek naar de bomaanslag op een vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988 heeft nieuwe twijfels gezaaid. Het belangrijkste bewijsmateriaal tegen de Libiër die voor de aanslag is veroordeeld, het vermeende ontstekingsmechanisme van de bom, is nooit onderzocht en had de explosie bovendien nooit kunnen overleven. Dat stelt het BBC–programma Newsnight in de uitzending van woensdagavond.
De Libiër Abdel Basset al–Megrahi was veroordeeld op basis van onder meer het fragment van een printplaat, dat na de aanslag was gevonden. Het mechanisme zou een bom in het vliegtuig tot ontploffing hebben gebracht, maar uit het BBC–onderzoek blijkt dat het fragment nooit is onderzocht. Daardoor is nooit vastgesteld of de printplaat wel werd gebruikt voor de explosie.Voor het programma heeft een explosievenadviseur van de Verenigde Naties de bom gereconstrueerd die bij de aanslag werd gebruikt. John Wyatt voerde twintig testexplosies uit, maar iedere keer bleef helemaal niets over van het ontstekingsmechanisme.
De bom die het vliegtuig opblies, was volgens de aanklagers verstopt in een koffer met kleren. Een Maltese winkelier verklaarde jaren later dat hij de kleren had verkocht aan Megrahi, maar pas nadat hij diens foto in een tijdschrift had zien staan. Desondanks werd Megrahi veroordeeld tot een levenslange celstraf. Vorig jaar besloot de Schotse regering om de terminaal zieke Megrahi vrij te laten, tot grote woede van onder meer de Verenigde Staten.
De aanslag op het toestel van PanAm kostte 270 mensen het leven.