Kabinet nog lang niet toe aan besluit Uruzgan
Het overleg over een mogelijk langere militaire rol van Nederland in Afghanistan is dinsdag amper opgeschoten. De top van het kabinet en de drie betrokken ministers bespraken enkele opties die al eerder op tafel lagen maar kwamen er opnieuw niet uit, meldden ingewijden. De vakbonden zijn intussen milder gestemd over een langer verblijf in Uruzgan.
Premier Balkenende ontving op zijn ministerie op het Binnenhof de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken), Van Middelkoop (Defensie) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Ook de vicepremiers Bos en Rouvoet en de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm waren erbij.De betrokkenen wilden na het beraad niets inhoudelijks kwijt. Duidelijk is in elk geval dat het kabinet het besluit zeker niet komende vrijdag zal nemen, meldden ingewijden. Bos benadrukte dat niemand lang wil wachten, maar dat zorgvuldigheid is geboden.
De huidige missie in Uruzgan wordt in augustus beëindigd. De afgelopen maanden spraken de coalitiepartijen geregeld achter de schermen met elkaar over Afghanistan. Sinds begin december is dat overleg intensiever geworden na verzoeken van de VS en de NAVO aan de bondgenoten om te blijven of extra troepen te sturen.
Maar de coalitie blijft verdeeld. De PvdA wil alle militairen weg uit Uruzgan, maar sluit een kleine trainingsmissie elders in Afghanistan niet uit. De ChristenUnie zit min of meer ook op deze lijn. Het CDA sluit niets uit en wacht een besluit van het kabinet af.
De ministers Verhagen (CDA) en Van Middelkoop (ChristenUnie) zijn voor een nieuwe, kleinere missie in Uruzgan. Zo’n missie op een andere plek in Afghanistan is volgens ingewijden duur, omdat materieel moet worden overgebracht. Ook de informatiepositie van de inlichtingendiensten moet opnieuw worden opgebouwd. Bovendien gaan de kennis en contacten in Uruzgan verloren.
Inmiddels zijn ook de militaire vakbonden milder over een mogelijk langer verblijf in Uruzgan. AFMP en ACOM waren tegen, omdat de last voor de krijgsmacht te groot was. Maar als het kabinet zou besluiten om langer in Afghanistan te blijven, dan kan dat volgens hen het beste in Uruzgan. VBM/NOV heeft zich nooit uitgesproken tegen een verlenging, aldus voorzitter Jean Debie. Zijn achterban is volgens hem verdeeld tussen voor– en tegenstanders.
AFMP–voorzitter Wim van den Burg zegt het onzinnig te vinden alle kennis en materieel te verplaatsen, alleen om politieke redenen. Hij begrijpt dat recente ontwikkelingen kunnen leiden tot andere inzichten bij onder anderen militairen zelf. ACOM–voorzitter Jan Kleian ziet dit ook gebeuren bij zijn achterban.