Rabo stelt ABN aansprakelijk in fraudezaak
AMSTERDAM (ANP) – Rabobank gaat bij ABN Amro mogelijk een claim neerleggen in de omvangrijke vastgoedfraudeaffaire rond Philips Pensioenfonds en Bouwfonds. Rabobank kocht Bouwfonds enkele jaren geleden van ABN Amro. Al snel werd Rabobank geconfronteerd met frauduleuze praktijken door directeuren van de nieuwe dochter, die het bedrijf minimaal 100 miljoen euro hebben gekost.
Dat geld moet onder meer worden teruggehaald bij de hoofdverdachten Jan van V. en Nico V. De hoogte van een claim op ABN Amro kan pas worden bepaald als alle feiten boven water zijn. „We hebben de claim nog niet onderbouwd", aldus een Rabo–woordvoerder. „Het is een proces wat loopt. Er worden regelmatig gesprekken gevoerd met ABN Amro", bevestigde de bank dinsdag berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.De vastgoedfraude kwam eind 2007 aan het licht toen de FIOD–ECD met man en macht op vele tientallen locaties tegelijk binnenviel. ABN Amro werd formeel al in 2008 aansprakelijk gesteld. „Toen was niet zeker dat we daarmee verder zouden gaan. Nu hebben we reden om aan te nemen dat we er gebruik van moeten maken", aldus een woordvoerder.
Toen Bouwfonds nog in handen was van ABN, had de bank al twee keer onderzoek laten doen naar zaken die mogelijk niet pluis waren. Accountantsorganisatie PricewaterhouseCoopers kreeg de fraude echter niet boven water. Na de overname door Rabobank liet deze bank opnieuw een onderzoek doen.
Bij het doorlichten van de commerciële vastgoedprojecten van Bouwfonds ontdekte Rabo Vastgoedgroep – de nieuwe naam van Bouwfonds – dat bij meer dan vijfhonderd projecten sprake was van fraude. Het ging daarbij om onder meer prestigieuze projecten als het Eurocenter en de Symphonytoren aan de Amsterdamse Zuidas, de Vivaldidubbeltoren en het Coolsingelproject in Rotterdam.
Het onderzoek kostte Rabobank 20 miljoen euro, een bedrag dat de bank wil verhalen op derden, mogelijk op ABN.