Buitenland

Odyssey cirkelt rond rode planeet

Het Amerikaanse ruimtevaartuig Mars Odyssey is afgelopen nacht probleemloos in een baan rond Mars gekomen. Na een reis van ruim zes maanden en 460 miljoen kilometer slingerde de sonde zich tegen vijf uur vanmorgen onze tijd rond de rode planeet.

Van onze wetenschapsredactie
24 October 2001 09:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:14

„De Verenigde Staten zijn vannacht teruggekeerd naar Mars”, meldde de NASA vanmorgen, nadat het spannendste onderdeel van deze missie achter de rug was. Om 4.26 uur, 1500 kilometer boven de noordpool van de planeet, ontstak de vluchtleiding de hoofdmotor. Tien minuten later verdween de sonde uit het zicht, achter de planeet. Om 4.55 uur ontving een van de reusachtige radiotelescopen van NASA weer een signaal van de sonde. Daaruit bleek dat de Odyssey zich in een correcte baan om Mars bevond. De onbemande Odyssey is op 7 april gelanceerd vanaf Cape Canaveral en zal na enkele weken op een hoogte van 400 kilometer boven Mars blijven cirkelen.

De geslaagde remmanoeuvre is voor de NASA een opsteker bij deze 300 miljoen dollar kostende missie. In 1999 raakte de NASA twee Mars–sondes kwijt, door menselijke fouten. De sonde is ontworpen om naar sporen van water te kunnen zoeken. Verder zal het apparaat speuren naar de aanwezigheid van mineralen en stralingsmetingen uitvoeren. De Odyssey fungeert later als doorgeefluik voor de communicatie met toekomstige Mars–verkenners.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer