Economie

FNV zet in op gezond werkklimaat

Het is niet mogelijk aan te geven welk beroep zwaar is en welk niet. Dat zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius gisteren op de nieuwjaarsbijeenkomst van de vakbeweging. De FNV wil zich daarom vooral inzetten voor gezonder werk voor iedereen.

ANP
5 January 2010 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 09:31
NV-voorzitter Agnes Jongerius neemt maandag het woord tijdens de nieuwjaarsreceptie van FNV in Amsterdam. Foto ANP
NV-voorzitter Agnes Jongerius neemt maandag het woord tijdens de nieuwjaarsreceptie van FNV in Amsterdam. Foto ANP

Jongerius ziet niets in de manier waarop het kabinet mensen met zware beroepen wil ontzien bij de verhoging van de pensioenleeftijd. Vlak voor de kerstdagen gaf minister Donner (Sociale Zaken) aan vakbonden en werkgevers juist de opdracht een lijst te maken van zware beroepen, waarbij mensen een relatief groot risico lopen om arbeidsongeschikt te raken. Werkgevers zouden vervolgens gedwongen worden het werk van de mensen met zo’n beroep lichter te maken, of de werknemer na dertig jaar lichter werk aan te bieden.„Een heilloze missie”, aldus Jongerius. „Deze plannen zijn nog minder sociaal dan we eerder al vreesden.” Vooral de scheiding tussen fysiek en psychisch zwaar werk klopt volgens Jongerius niet. „Met deze aanpak komt het beroep van leraar in het vmbo bijvoorbeeld nooit op de lijst”, aldus de voorzitter.

De FNV wil zich dan ook niet richten op zwaar of niet zwaar werk. Het gezond maken van de werkplek voor iedereen is een van de prioriteiten voor dit jaar, beloofde Jongerius. „Over een paar weken komen we met een handleiding voor een gezond werkklimaat voor iedereen.”

Volgens Jongerius hangt de hernieuwde aandacht voor gezond werken echter slechts „zijdelings” samen met de AOW-discussie. „Nadenken over gezond werk, dat doen we al zo lang als we bestaan.”

De vakbeweging staakt haar verzet tegen de verhoging van de AOW-leeftijd in ieder geval niet, zo bezwoer Jongerius. „De race is nog niet gelopen, het parlement moet nog stemmen. Tot die tijd zetten we alles op alles.”

Daaronder vallen volgens haar acties „om te laten weten dat we van dit slechte plan af willen.” Daarnaast zal de vakbeweging echter ook bekijken hoe „we de schade van de plannen van het kabinet kunnen beperken.”

De FNV-voorzitter toonde zich in haar toespraak verder bevreesd voor ingrijpende bezuinigingen om de staatsschuld terug te dringen.

„Je zou ook kunnen kijken of je meer geld kunt ophalen. Lastenverzwaring dus. Ik denk dan aan de vennootschapsbelasting die grote bedrijven zo makkelijk kunnen ontwijken in dit land en een extra belasting voor de hoogste inkomens.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer