Kerk & religie

Relitest: Eigen ervaring maatstaf en niet religie

Bidden is achterhaald, de zondag een gewaardeerde rustdag en meditatie een manier om te ontspannen. De spirituele maatstaf is geen bepaalde religie meer, maar de eigen ervaring. Dat zijn een aantal uitkomsten uit de Relitest, die dagblad Trouw maandag publiceerde.

Kerkredactie
4 January 2010 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 09:31
De spirituele maatstaf is geen bepaalde religie meer, maar de eigen ervaring. Foto ANP
De spirituele maatstaf is geen bepaalde religie meer, maar de eigen ervaring. Foto ANP

In totaal vulden 25.000 mensen de stellingen van de Relitest in om erachter te komen of een veronderstelde levensbeschouwing wel echt bij iemands opvatting hoort. Trouw lanceerde de test in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook bekende Nederlanders als cabaretier Herman Finkers en schrijver Maarten ’t Hart vulden de test in.Uit de test blijkt dat de doorgaande vermindering van kerkelijkheid geen verlies aan spiritualiteit oplevert. De spirituele maatstaf is echter geen bepaalde religie meer, maar de eigen ervaring. Meditatietechnieken uit het boeddhisme worden probleemloos gecombineerd met andere godsdienstige of desnoods zelfbedachte geloofspraktijken.

Het geloof in een strenge, straffende God slinkt. Zo’n 31 procent denkt dat het goddelijke in allerlei vormen verschijnt. Dat komt overeen met recent promotieonderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen over religieuze denkbeelden. Omdat mensen steeds meer gewend zijn eigen keuzes te maken, krijgen ze meer problemen met een God Die alles voorschrijft.

Bijna een kwart van de geënquêteerden waardeert de zondag als een vaste rustdag in een drukke week. Volgens onderzoekers hebben mensen ondanks de individualisering behoefte aan structuur. Verder kan het gegeven nieuw licht werpen op de discussie over winkelsluiting op zondag.

Uit de Relitest blijkt ook dat de traditionele, religieuze uitvaart op zijn retour is. Ruim de helft van de deelnemers vult liever zelf een herdenkingsbijeenkomst in, samen met vrienden en familie.

Volgens de onderzoekers van de Radboud Universiteit bevestigen jonge, gelovige deelnemers aan de test een tendens in de godsdienstwetenschap. Kerkelijke jongeren kunnen zich goed vinden in een orthodoxe leer en ethiek. Over het algemeen maken jongeren progressieve of juist traditionele keuzes. Ouderen denken minder traditioneel over levensbeschouwelijke zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer