Wierden moet Evangelische school De Passie bekostigen
De Raad van State heeft woensdag in een uitspraak definitief bepaald dat de gemeente Wierden vanaf 2008 huisvestingsgeld aan de Evangelische school De Passie moet uitkeren.
De Raad heeft daarmee definitief een lang slepend conflict beslecht tussen de gemeente Wierden, de staatssecretaris van Onderwijs en de evangelische school De Passie. Wierden moet met terugwerkende kracht vanaf 1 augustus 2008 de huisvesting van De Passie betalen.De reden is dat de evangelische school voor voortgezet onderwijs vanaf 1 augustus 2003 is opgenomen in het zogenoemde Plan van Scholen. Dat betekent dat een gemeente op basis van de Wet Voortgezet Onderwijs(WVO) uiterlijk na vijf jaar verplicht is om de huisvestingskosten voor haar rekening te nemen.
De gemeenteraad van Wierden meende dat ze op basis van de WVO niet verplicht kon worden om zo’n 900 euro per leerling aan huisvestingskosten te betalen. In 2008 had Wierden voor de eerste 30 leerlingen 27.000 euro moeten betalen. Het aantal leerlingen is intussen van 30 naar 90 gegroeid waardoor de huisvestingskosten nu naar 80.000 euro zijn opgelopen. Een woordvoerder van de gemeente Wierden deelde woensdag mee dat ze vanaf volgende week met De Passie over de bekostiging van de huisvesting gaat praten.
Wierden ging er tot deze uitspraak van uit dat het ministerie van Onderwijs de huisvestingskosten moest betalen. Immers, tot en met 2007 is de gemeente door de Raad van State in het gelijk gesteld, maar dat had met de vijfjaarstermijn te maken die pas in 2008 verstreek.
Overigens heeft de provincie Overijssel de afgelopen jaren het huisvestingsgeld voorgeschoten en zal Wierden dat geld terug moeten betalen. De gemeente Wierden heeft sinds 2005 de rechtbanken platgelopen om te voorkomen dat ze geld aan De Passie moet besteden. In dat jaar besloot de raad tot „Geen geld, geen Passie”. Vorig jaar moest de gemeente tandenknarsend toezien dat de evangelische school zich in een gebouw aan de Dokter G.H. Beensweg vestigde. Het aantal leerlingen is intussen van 30 naar 90 gegroeid.
De Passie ligt al zes jaar overhoop met de gemeente Wierden over de vestiging van een school voor voortgezet onderwijs op Evangelische grondslag. Schooldirecteur Oosterhuis liet zich niet van de wijs brengen door het verzet van de Wierdense gemeenteraad. Hij is vanaf 1 augustus 2008 van start gegaan met een brugklas van 30 leerlingen. Over vijf jaar moet de school zo’n 800 leerlingen tellen. In 2008 nog bepaalde de Raad van State in een eerdere uitspraak dat De Passie terecht door het ministerie van Onderwijs was opgenomen op het plan van scholen 2007-2008-2009. De opname volgde automatisch nadat de gemeente Wierden vijf jaar achtereen weigerde de school op het scholenplan op te nemen. Een opname van een school op dat scholenplan is voorwaarde voor gemeentelijke en Rijkssubsidiëring.
De gemeente Wierden maakte eerder duidelijk dat de Wierden als kleine gemeente kopschuw was van de eerste plannen van De Passie om een nieuwe school voor maximaal 1400 leerlingen te bouwen. Aan dat plan uit 2003 hing een prijskaartje van 14 miljoen. Intussen heeft De Passie de plannen flink naar beneden bijgesteld, maar de gemeente Wierden meent nog altijd dat De Passie zich beter in het nabijgelegen Almelo kan vestigen, waar veel meer lege schoolgebouwen voorhanden zijn. Maar directeur Oosterhuis wil de school per se in Wierden vestigen en niet in Almelo. En Wierden zal dat moeten accepteren.
RECTIFICATIE: Door een fout van onze correspondent in Den Haag is er woensdag per abuis een bericht over de voorlaatste uitspraak van de Raad van State over De Passie in de krant en op de website verschenen. Het volgende bericht is het bericht op basis van de uitspraak van woensdag 30 december 2009.