Verhalen over vervolging, boetes en liefde
„Friedensstimme mocht dertig jaar dienstbaar zijn aan de voortgang van Gods Koninkrijk. Er is een rijke schat aan verhalen van mensen in wie God krachtig gesproken heeft.”
Dat zei Rien Uijl, tot voor kort directeur van Friedensstimme, gisteren tijdens de herdenking van het dertigjarig bestaan van de stichting. Aan de herdenkingsdienst in de Goudse Sint-Janskerk werkten een koor en twee orkesten mee uit de Russische baptistengemeenten in Mariënheide en Düren.Thema van de bijeenkomst was: ”Hij is onze vrede”. Bestuursvoorzitter ds. W. N. Middelkoop sprak over Johannes 1:5. „De boodschap van het Licht dat het wint van de duisternis mag al dertig jaar met steun van Friedensstimme worden uitgedragen in de voormalige Sovjet-Unie.” De predikant gaf aan dat de stichting ondersteuning biedt aan ruim honderd Russische evangelisten. Friedensstimme ziet hij als „een klein schakeltje om ervoor te zorgen dat het Licht verkondigd wordt.”
De christelijke gereformeerde emeritus predikant ds. J. Westerink sprak een appelwoord uit over de herders in het kerstevangelie. Hij noemde hen de eerste „Friedensstimme.” „Christus is te vinden in het kleed van de Schrift en in de kribbe van het Woord. Hij is gezonden aan mensen in de duisternis van de Siberische poolnacht en aan mensen in de duisternis van het geseculariseerde Nederland.”
Uijl wilde in zijn toespraak vooral een aantal momenten noemen dat God bijzonder gesproken heeft. Hij vertelde over André, die al jong zendeling wilde worden, maar in het strafkamp terechtkwam en het daar uitschreeuwde naar God. Het gezin ging bij de vader wonen, die naar Siberië was verbannen. André kon geen zendeling worden omdat hij door een niet goed behandelde beenbreuk op krukken liep. Door een wonder werd hij van zijn krukken verlost. Nu werkt hij al veertien jaar als evangelist in Siberië, ten noorden van Tomsk. Op diverse plaatsen zijn kleine groepen gelovigen ontstaan.
Er waren verhalen over vervolging en boetes, over opwekkingen en zegen, over liefde en trouw. Misschien wel het meest bijzonder voor Friedensstimme was het moment waarop de stichting lectuurpakketten in het Kremlin mocht uitdelen. De openheid voor het Evangelie na de Wende was enorm. Uijl dankte de Russische gelovigen, die hem meer hadden gegeven dan hij ooit voor hen kan doen, „in hun voorbeeld, geloof en liefde.”
Uijl is om gezondheidsredenen teruggetreden als directeur, zo deelde hij dinsdagavond mee. J. T. Wieman is nu benoemd als interim-directeur. Deze is zelfstandig ondernemer en was tot dit moment penningmeester van het bestuur. Wieman wordt bijgestaan door onder anderen P. J. van den Dool, die recent tot adjunct-directeur werd benoemd. Uijl zal tot zijn pensionering in 2011 verbonden blijven aan Friedensstimme Nederland.