Jemen in de schijnwerper na mislukte aanslag
WASHINGTON/SANAA (ANP) – De aandacht van de Amerikaanse overheid richt zich enkele dagen na de mislukte aanslag op een passagiersvliegtuig meer en meer op Jemen. Volgens Amerikaanse functionarissen wordt samen met Jemenitische inlichtingendiensten gezocht naar locaties om vergeldingsacties uit te voeren, zo meldde CNN dinsdag.
Het leger van Jemen bombardeert vaker bastions van het terreurnetwerk al–Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP), dat de mislukte aanslag opgeëist heeft. Dat gebeurde vorige week nog, toen bij een luchtaanval zeker dertig vermoedelijke terroristen om het leven kwamen.De VS stelt de recente luchtaanvallen niet te hebben gesteund, maar critici stellen al langer dat het Jemenitische leger niet in staat is dat soort aanvallen zelfstandig uit te voeren. Door de nieuwe afspraken waar de Amerikaanse functionarissen over spreken, zou het mogelijk worden Amerikaanse troepen vanuit de lucht aanvallen uit te laten voeren.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag overleg met zijn staf om te besluiten hoe verder gehandeld moet worden. Het is onduidelijk wat tijdens die vergadering precies op de agenda staat. Zeer waarschijnlijk zal echter gesproken worden over de problemen met de binnenlandse veiligheid in de VS.
Obama haalde dinsdag hard uit naar zijn inlichtingendiensten, die weken geleden al een waarschuwing kregen van de vader van de Nigeriaanse man die het vliegtuig vrijdag wilde laten ontploffen. Volgens CNN kreeg de CIA die informatie, maar deelde die dienst de gegevens niet met andere instanties. Daardoor kwam de Nigeriaan niet op de lijst te staan die het onmogelijk maakt om te vliegen.
De president, die de CIA niet bij naam noemde, sprak van een „mix van menselijke fouten en systeemfouten die tot dit potentieel catastrofale veiligheidslek hebben bijgedragen". Hij noemde dat „volledig onacceptabel".
Mogelijk komt in de vergadering ook de oproep van drie senatoren ter sprake om gevangenen uit detentiecentrum Guantanamo Bay niet langer over te dragen aan Jemen. De Republikeinse senatoren John McCain en Lindsey Graham en de Onafhankelijke Joseph Lieberman noemden het „zeer onverstandig en onbezonnen" om geplande transfers door te laten gaan gezien de recente ontwikkelingen. Bijna de helft van de 198 gevangenen in Guantanamo Bay komt uit Jemen.