Buitenland

Internationale kritiek op bouwplan Israël

JERUZALEM (ANP/RTR) – Een plan van Israël om zevenhonderd nieuwe appartementen in het geannexeerde Oost–Jeruzalem te bouwen, heeft maandag tot internationale kritiek geleid. De Verenigde Staten en de Europese Unie keuren het plan af.

28 December 2009 20:13Gewijzigd op 14 November 2020 09:29
JERUZALEM – Een plan van Israël om zevenhonderd nieuwe appartementen in het geannexeerde Oost–Jeruzalem te bouwen, heeft maandag tot internationale kritiek geleid. De Verenigde Staten en de Europese Unie keuren het plan af. Foto EPA
JERUZALEM – Een plan van Israël om zevenhonderd nieuwe appartementen in het geannexeerde Oost–Jeruzalem te bouwen, heeft maandag tot internationale kritiek geleid. De Verenigde Staten en de Europese Unie keuren het plan af. Foto EPA

Het Israëlische ministerie van Huisvesting heeft aannemers uitgenodigd met offertes te komen voor bouwprojecten op drie locaties in Oost–Jeruzalem, meldde de krant Haaretz. Vorige maand werd bekend dat Israël negenhonderd nieuwe huizen wil bouwen in de nederzetting Gilo even ten zuiden van Jeruzalem.De Amerikaanse regering, de belangrijkste bondgenoot van Israël, zei in een reactie tegen de bouwplannen te zijn. Een woordvoerder van het Witte Huis riep Israël en de Palestijnen op terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De EU zegt „ontsteld" te zijn over de Israëlische voornemens, die ze in een verklaring van huidig EU–voorzitter Zweden illegaal noemt. Ze doet een dringend beroep op Israël om de plannen te heroverwegen. Zweden roept in herinnering dat de EU de annexatie van Oost–Jeruzalem in 1967 nooit heeft erkend.

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat liet weten dat de Palestijnse Autoriteit de bouwplannen veroordeelt. „De Verenigde Staten moeten van Israël eisen dat het onmiddellijk stopt met het bouwen in bezet gebied", aldus Erekat. Een zegsman van de Palestijnse president Mahmoud Abbas stelde dat opnieuw is aangetoond dat de Israëlische regering nog niet klaar is voor vrede.

Eind vorige maand kondigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een bouwstop af voor nederzettingen in bezet gebied om het vredesproces met de Palestijnen nieuw leven in te blazen. Tot grote woede van de Palestijnen en tegen de wens van de Verenigde Staten geldt de maatregel echter alleen voor de Westelijke Jordaanoever en niet voor Oost–Jeruzalem.

Israël veroverde Oost–Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Het stadsdeel is later geannexeerd, een stap die internationaal niet is erkend. De Palestijnen willen Oost–Jeruzalem tot de hoofdstad van hun eigen staat maken. De toekomst van de stad is een van de neteligste kwesties in het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Voor moslims is Jeruzalem de derde heilige stad, na Mekka en Medina.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer