Iran pakt hervormers hard aan
TEHERAN (ANP) – Zeker elf belangrijke leden van de Iraanse oppositie zijn maandag opgepakt. Dat meldden websites van de Iraanse oppositie. Onder de arrestanten zouden drie adviseurs van de oppositieleider Mir Hossein Mousavi en twee medewerkers van de hervormingsgezinde oud–president Mohammad Khatami zijn.
Ook mensenrechtenactivist en journalist Emadeddin Baghi en Ebrahim Yazdi zijn aangehouden. Yazdi is secretaris–generaal van de verboden Vrijheidsbeweging van Iran. Hij was nauw betrokken bij de Islamitische Revolutie van 1979 en was vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken in het overgangskabinet na de val van de sjah. Twee oppositiewebsites noemden daarnaast de namen van nog vier arrestanten.De hervormer Mehdi Karroubi, kandidaat bij de afgelopen presidentsverkiezingen, zou maandag door onbekenden zijn aangevallen toen hij een moskee in Teheran verliet. „Zijn auto werd belaagd en de voorruit ingeslagen. De aanvallers ontkwamen toen omstanders ingrepen”, meldde zijn partij. De berichten zijn niet te controleren, omdat media in Iran niet vrij kunnen werken.
De aanhoudingen komen een dag na bloedige confrontaties tussen oppositieaanhangers en veiligheidstroepen, op een belangrijke sjiitische feestdag. De Iraanse staatsmedia meldden dat daarbij minstens acht en mogelijk vijftien mensen waren omgekomen. Voor het eerst sinds het massale volksprotest in juni waren bij een betoging doden gevallen.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft het neerslaan van de protesten maandag scherp veroordeeld. „Het is veelbetekenend wanneer regeringen de ambities van hun eigen volk meer vrezen dan de macht van een ander land”, zei Obama op een persconferentie.
Een van de doden zondag was Seyed Ali Mousavi. De 35–jarige neef van oppositieleider Mousavi bezweek volgens een oppositiewebsite in een ziekenhuis aan schotwonden in zijn borst. Zijn lichaam is, net als dat van vier andere demonstranten, uit het ziekenhuis gehaald, volgens staatspersbureau IRNA voor forensisch onderzoek. Daardoor kunnen de slachtoffers niet binnen 24 uur na hun dood worden begraven, wat de islamitische gewoonte is. Vermoedelijk willen de Iraanse autoriteiten voorkomen dat de begrafenissen van de demonstranten uitdraaien op nieuwe betogingen.
De oppositie in Iran roerde zich hevig na de omstreden presidentsverkiezingen in juni. Volgens de officiële uitslag versloeg de zittende president Mahmoud Ahmadinejad toen zijn tegenstrever Mousavi, maar de oppositie beschuldigde de machthebbers van fraude. Betogingen werden met harde hand neergeslagen door de oproerpolitie en regeringsgetrouwe milities. Tientallen demonstranten kwamen om.
Het volksprotest is de laatste week weer opgelaaid na de begrafenis van ayatollah Hossein Ali Montazeri, een toonaangevend criticus van president Ahmadinejad. Volgens waarnemers geeft de uitbarsting van protesten aan dat de oppositie zich nog altijd weigert neer te leggen bij de verkiezingszege van Ahmadinejad.