Buitenland

Irak publiceert rapport over VX-gas en antrax

Irak publiceert binnen een week een nieuw rapport over de vernietiging van voorraden VX-zenuwgas en antrax, de bacterie die miltvuur kan veroorzaken. Dat heeft de woordvoerder van de VN-inspecteurs gezegd. De regering in Bagdad beweert dat de voorraden al jaren geleden zijn vernietigd.

Buitenlandredactie
4 March 2003 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 00:10

Een adviseur van de Iraakse president Saddam Hussein zei zondag dat bij opgravingen op de luchtmachtbasis al-Aziziya sporen van vernietigde chemische wapens, vooral projectielen met antrax, waren gevonden. De vernietiging zou al in 1991 hebben plaatsgehad. Experts van de VN testen inmiddels fragmenten en bodemmonsters om de bewering van de adviseur te staven. De Irakezen zeggen dat zij elders, in al-Hakam, 1,5 ton VX-zenuwgas hebben vernietigd.

De woordvoerder van het Witte Huis reageerde sceptisch op de aankondiging van het rapport. Volgens hem beperkt Saddam Hussein zich tot het uiterste minimum. Irak zette maandag de vernietiging van al-Samud-2-raketten voort. Volgens de inspecteurs zijn zes raketten en twee lege raketkoppen onschadelijk gemaakt op de basis Taji, ongeveer 40 kilometer ten noorden van Bagdad.

Onder toezicht van de Verenigde Naties is Irak dinsdag begonnen met de destructie van zeker twee al-Samud-2-raketten. Ook wordt een lanceerinstallatie vernietigd, aldus een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Informatie. Volgens de zegsman worden twee tot drie raketten vernietigd. In totaal zijn inmiddels zestien van de verboden projectielen vernietigd. De destructie heeft plaats op een luchtmachtbasis 40 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Aanstaande vrijdag lichten de leiders van de VN-inspecteurs, Hans Blix en Mohammed al-Baradei, de VN-Veiligheidsraad opnieuw in over de medewerking van Irak aan de inspecties. De Franse president Jacques Chirac riep Irak maandag op beter samen te werken met de inspecteurs. Frankrijk verzet zich tegen een tweede resolutie over Irak in de raad, die militair optreden tegen het bewind in Bagdad mogelijk maakt.

De VS willen hun resolutie die een oorlog tegen Irak mogelijk maakt volgende week in stemming brengen, heeft een Amerikaanse vertegenwoordiger maandag gezegd. De Amerikaans-Britse ontwerpresolutie krijgt voorzover nu bekend de steun van in elk geval Spanje. Zeer waarschijnlijk is ook Bulgarije voor. Frankrijk, Rusland, Duitsland, China en ook Syrië willen dat de Veiligheidsraad de inspecteurs meer tijd geeft. Zij vinden het nog veel te vroeg voor een militair ingrijpen.

Washington en Londen richtten hun pijlen de afgelopen dagen vooral op het zogeheten middenblok om de benodigde steun van in totaal negen raadsleden te verkrijgen. Het gaat hier om Angola, Kameroen, Chili, Guinee, Mexico en Pakistan. Van deze landen is het stemgedrag nog onduidelijk.

Amerikaanse diplomaten oefenen volgens verscheidene mediaberichten forse druk uit op deze landen. Daarbij zouden dreigementen met het opzeggen van Amerikaanse financiële steun of investeringen niet worden geschuwd. Angola en Pakistan zouden volgens bronnen bij de VN intussen al aan Amerikaans-Britse zijde staan.

Cruciaal is nog of de permanente leden Rusland, China en Frankrijk hun vetorecht zullen gebruiken in de raad om de Amerikaanse-Britse resolutie af te schieten. Moskou en Parijs hebben een veto tot dusver nadrukkelijk niet uitgesloten. Peking zal naar verwachting zeker geen veto uitspreken.

De Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, heeft twee grote legerdivisies opgeroepen zich gereed te maken voor een mogelijk inzet in Irak. Volgens een functionaris van het Pentagon gaat het om de 1st Armoured Division, met hoofdkwartier in het Duitse Wiesbaden, en de 1st Cavalry Division uit Fort Hood, Texas. In totaal heeft de order betrekking op zo’n 35.000 militairen. Met de komst van de twee divisies zal de Amerikaanse troepenmacht in de regio rond Irak tot zo’n 260.000 zijn opgelopen. Rumsfeld voert dinsdag in Washington overleg met generaal Tommy Franks over de strategie om Irak aan te vallen.

Groot-Brittannië wil het aantal militairen in het gebied van de Perzische Golf de komende weken op 45.000 brengen. Dat heeft minister Geoff Hoon van Defensie maandag in het Lgaerhuis gezegd. Nu zijn er al bijna 30.000 Britse militairen in het gebied.

De eerste Amerikaanse B-52-bommenwerper arriveerde maandag op een basis van de Britse luchtmacht in het graafschap Gloucestershire in het zuidwesten van Engeland. Naar verwachting zullen er nog acht volgen. De bommenwerpers zullen een belangrijke rol spelen bij een militaire operatie tegen Irak.

Intussen hebben Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die de no-fly-zones in Irak controleren zondag vier militaire communicatieposten en een luchtafweerinstallatie gebombardeerd in het zuiden van Irak. Dat maakte het Amerikaanse leger maandag bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer