Zeker 15 doden bij demonstraties in Iran
Tijdens protesten tegen de Iraanse regering in de hoofdstad Teheran zijn in het weekeinde zeker vijftien doden gevallen. Dat meldde de Iraanse staatstelevisie maandagmorgen. Eerder berichtten Iraanse staatsmedia nog dat vijf personen tijdens de onlusten waren gedood.
De staatszender meldde op gezag van het ministerie van Informatie dat terreurgroepen vijf mensen hebben gedood. Ook tien leden van „antirevolutionaire terreurgroepen” zouden zijn omgekomen.In de hoofdstad Teheran waren zaterdag en zondag duizenden mensen de straat opgegaan om het vertrek te eisen van president Mahmud Ahmadinejad en ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider van Iran. Honderden agenten van onder meer de oproerpolitie hadden zich strategisch opgesteld op plaatsen waar de oppositie wilde demonstreren. Agenten schoten vervolgens met scherp.
Volgens door de oppositie gebruikte websites is ook een neef van oppositieleider Mir Hossein Musavi tijdens de rellen omgekomen. Seyed Ali Musavi zou aan schotwonden in zijn borst in een ziekenhuis zijn overleden. Het nieuws werd later bevestigd door een adviseur van Musavi.
Volgens de oppositie zijn er ook ten minste vier betogers gedood tijdens protesten in de noordwestelijke Iraanse stad Tabriz. Er zouden ook veel mensen gewond zijn geraakt. Ook uit andere steden kwamen meldingen over demonstraties en ongeregeldheden.
Het is niet mogelijk om de berichten van de oppositiewebsites en van Iraanse staatszenders te controleren. De autoriteiten in Iran staan het buitenlandse media en onafhankelijke journalisten niet toe over de ongeregeldheden te berichten.
Maandagmorgen is ook Ebrahim Yazdi, een kopstuk van de Iraanse oppositie, in zijn huis gearresteerd. Dat heeft Rahesabz, een website van de oppositie, gemeld. Veiligheidsfunctionarissen zouden Yazdi hebben meegenomen naar een onbekende locatie.
De in 1931 geboren Yazdi is secretaris-generaal van de in 1960 opgerichte Vrijheidsbeweging van Iran, die door de autoriteiten als illegaal wordt beschouwd. Yazdi was nauw betrokken bij de Islamitische Revolutie van 1979 en werd vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken in het overgangskabinet na de val van de sjah. Deze regering stapte op toen ayatollah Khomeini zijn steun verklaarde aan de gijzeling van personeel van de Amerikaanse ambassade.
In Iran is het al een halfjaar onrustig na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad in juni. De oppositie stelt dat Ahmadinejad de verkiezingsuitslag heeft gemanipuleerd. Volgens de officiële uitslag kreeg hij ruim 65 procent van de stemmen. De belangrijkste oppositiekandidaat Musavi kreeg 34 procent. Het protest is de laatste week weer opgelaaid na de begrafenis van ayatollah Montazeri, een toonaangevend criticus.