Binnenland

Politici woedend over passieve politie

Tweede-Kamerleden hebben verontwaardigd gereageerd op het lakse politieoptreden tegen demonstranten zaterdag in Den Haag. Linkse actievoerders lieten een spoor van vernieling achter.

Redactie politiek
4 March 2003 10:18Gewijzigd op 14 November 2020 00:10

CDA-kamerlid Rietkerk wil van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Donner van Justitie weten waarom de politie niet ingreep. „Men kijkt en doet niets. Dat past niet bij het rechtsgevoel. De politie moet alles aanpakken wat de rechtsorde schaadt”, aldus een verontwaardigde Rietkerk.

Ook LPF-kamerlid Eerdmans is woedend. „Dat de politie zich hier klaarblijkelijk door extreem linkse demonstranten heeft laten intimideren, is onaanvaardbaar. Het lijkt wel alsof er -ondanks de moord op Pim Fortuyn- bij de autoriteiten nog steeds het beeld bestaat van een „ongevaarlijk” extreem links”, aldus Eerdmans.

Zaterdagmiddag demonstreerden enkele honderden krakers en hun sympathisanten in Den Haag tegen het veiligheidsbeleid van het demissionaire kabinet. De gelegenheidscoalitie die de demonstratie organiseerde, heette ”het Comité der Activisten voor Vrijheid en Democratie” (CDAVVD). Achter deze naam gaat onder meer GroenFront! schuil. Deze anarchistische groepering werd bekend door het blokkeren van nucleair transport en het bezetten van militaire bases.

Enkele dagen voor de demonstratie werd op een internetforum nadrukkelijk gewaarschuwd: „Of de demonstratie daadwerkelijk een rustig verloop zal hebben, hangt voor het grootste deel af van de opstelling van de politie op de dag zelf. Het CDAVVD zal er in elk geval alles aan doen om de demo vreedzaam te laten verlopen, maar heeft de politie ook gewaarschuwd dat deze niet moet gaan provoceren, door bijvoorbeeld stokken van spandoeken te halen of agenten in burger tussen de demonstranten te laten lopen.”

Kennelijk is de politie van deze dreigende taal geschrokken. Zaterdag was slechts een klein groepje opvallend vriendelijke en behulpzame agenten op de been gebracht om de karavaan te begeleiden.

Bij het ministerie van Defensie eisten de radicalen luidkeels de vrijlating van een activist die vastzit wegens vernielingen op de luchtmachtbasis Volkel vorige maand. Vandaar gingen zij schreeuwend en scheldend naar de plek waar Pim Fortuyn vorig jaar april een taart gevuld met uitwerpselen in zijn gezicht kreeg: het perscentrum Nieuwspoort. De ramen werden volgeplakt met gebakjes van scheerschuim en de beveiligingscamera’s bedekt met doeken.

„We gaan weer taarten gooi- en!”, klonk het luid. Bij de Amerikaanse ambassade trok een meisje haar broek naar beneden en plaste tegen een standbeeld. Er stonden ditmaal geen goed uitgeruste ME’ers rond het gebouw. De radicalen begonnen met het bekogelen van het gebouw met sponsjes, maar al spoedig werd een van de hekken uit de scharnieren gelicht en werd het terrein massaal bestormd. Spuitbussen kwamen tevoorschijn en al snel waren de gevels beklad met allerhande teksten.

Na de bekladding verzocht de politie de relschoppers het terrein te verlaten. Niemand werd aangehouden. Desgevraagd liet een politiewoordvoerder weten dat de politie onderzoek zou verrichten naar de bekladders.

Rietkerk en Eerdmans zijn zeer verontwaardigd over het vandalisme. „Voor ambassades van buitenlandse mogendheden bestaat een bijzonder zware verplichting om deze gebouwen te beschermen. Dat die verplichting afgelopen zaterdag niet is nagekomen, is zeer kwalijk te noemen”, aldus Eerdmans.

Bij de Spaanse ambassade werd met geschreeuw en spandoeken geprotesteerd tegen het uitleveringsverzoek door Spanje van de van ETA-lidmaatschap verdachte Juan Rodriguez. Deze zanger en activist genoot de gastvrijheid van de radicalen in onder andere het beruchte krakersbolwerk Vrankrijk in Amsterdam.

Bij Paleis Noordeinde hielp een agent al keuvelend twee demonstranten bij het ophangen van een spandoek. Alleen toen een demonstrant een anti-Oranjetirade hield, werd er ingegrepen. Bij het politiebureau werd een lawaaispektakel gehouden en werd de spuitbus rijkelijk gehanteerd.

De schade liep in de vele tienduizenden euro’s. De organisatoren spraken van een overwinning. „Niemand is gearresteerd, de politie heeft geluisterd. We wilden niet dat de politie paarden zou inzetten, wij zijn immers principieel tegen misbruik van dieren”, aldus beroepsradicaal Yvonne.

De LPF eist dat aan de hand van de zaterdag gemaakte foto’s de demonstranten die zich hebben schuldig gemaakt aan vandalisme, alsnog worden aangehouden. Vervolgens moeten de veroorzaakte kosten, in de vorm van een boete, op de demonstranten verhaald worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer