Binnenland

Geldkraan voor Bonaire helemaal dicht

KRALENDIJK (ANP) – Nederland draait de geldkraan voor Bonaire helemaal dicht totdat het Antilliaanse eiland wil praten over de uitwerking van de staatkundige afspraak dat het evenals Saba en Sint Eustatius een bijzondere gemeente wordt van Nederland. Staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft dat woensdag aan het bestuurscollege van het eiland in een brief laten weten.

23 December 2009 19:48Gewijzigd op 14 November 2020 09:27

Het betekent dat Nederland voorlopig geen geld beschikbaar stelt voor de renovatie van het ziekenhuis, schoolgebouwen, de landingsbaan en het politiebureau. Ook schrijft de staatssecretaris dat zij Usona (Uitvoeringsorganisatie Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen) zal verzoeken om geen ontwikkelingsgeld meer beschikbaar te stellen dat voor de overgang nodig is.Bonaire wil geen verdere afspraken maken totdat de bevolking zich heeft uitgesproken in een referendum, dat waarschijnlijk in maart wordt gehouden. Eerder kondigde Bijleveld al aan de schuldsanering van pensioenfonds APNA op te schorten. Met de maatregelen die zij woensdag aankondigde, gaat zij nog een stap verder om het bestuurscollege te dwingen zich te houden aan eerder gemaakte afspraken.

Na de opheffing van het land Nederlandse Antillen, gepland voor 10 oktober 2010, worden Bonaire, Saba en Sint Eustatius onderdeel van Nederland. Curaçao en Sint Maarten gaan verder als land. De vraag is of die datum gehaald wordt nu Bonaire op de rem trapt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer