’Turks besluit deert Amerikaanse aanvalsplannen niet’
Het besluit van de Turkse volksvertegenwoordiging om geen Amerikaanse troepen toe te laten is niet van belang voor een eventuele Amerikaanse aanval op Irak. Dit meent de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Europa, generaal James Jones.
Jones sprak maandag bij zijn hoofdkwartier in Stuttgart. Hij verzekerde dat het uitblijven van Turkse toestemming een Amerikaanse aanval niet wezenlijk belemmert. Hij erkende dat een aanval vanuit Turkije op Noord-Irak natuurlijk voordelen heeft vanuit militair oogpunt gezien, maar de VS belagen Irak van verschillende zijden, aldus Jones. De hoofdmacht ligt al ten zuiden van Irak gereed.
Amerikaanse media speculeren er echter op dat de weigering van Turkije tot moeilijkere en duurdere maatregelen voor een aanval moet leiden. Amerikaanse diplomaten zijn bezig om uit te puzzelen wat het besluit van het Turkse parlement voor praktische gevolgen heeft. In Turkse havens liggen al schepen met Amerikaanse troepen en materieel.
Het parlement heeft in het afgelopen weekeinde tegen de stationering van 62.000 Amerikanen op Turks grondgebied gestemd. Washington had veel geld voor de vriendendienst over en ook veel druk uitgeoefend. De weigering bedreigt volgens waarnemers bijvoorbeeld de kredietverschaffing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waar Turkije 16 miljard dollar van verwacht. De VS hadden naar verluidt bovendien 30 miljard dollar aan giften en leningen toegezegd als wederprestatie voor de Turkse medewerking.
De Turkse munteenheid lira verloor maandag 5 procent van zijn waarde tegenover de dollar. De koersenindex op de Turkse beurs zakte meer dan 11 procent.
Een team van het IMF is in Turkije. De plaatselijk vertegenwoordiger van deze instelling, Juha Kahkonen, bezwoer op maandag dat er geen verband is tussen de stemming in het parlement en de politiek van het IMF. De Turkse premier Gül verzekerde dat Turkije aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen ook al komt er geen Amerikaanse hulp.