Chirac: onafhankelijkheidsoorlog Algerije mag niet worden vergeten
ALGIERS, 3 maart (AP) - De Franse president Jacques Chirac heeft maandag in een toespraak tot het Algerijnse parlement gezegd dat de wrede onafhankelijkheidsoorlog in Algerije niet mag worden vergeten. Chirac kreeg een staande ovatie toen hij was uitgesproken.
Chirac noemde de oorlog van 1954-1962, waarbij de Algerijnen in opstand kwamen tegen hun Franse kolonisator, een tijd van ’verwoesting en lijden’. ’Het verleden is complex en nog steeds pijnlijk, en we moeten het noch vergeten noch herroepen’, zei de Franse president.
Hij herinnerde eraan dat het conflict talloze slachtoffers maakte, families uiteenrukte en dromen stuksloeg. ’Laten we het verleden onder ogen zien. Erken de wonden en de tragische dimensies.’ Chirac is de eerste Franse president die een staatsbezoek brengt sinds de oorlog.
De oorlog in Algerije wordt beschouwd als een van de zwartste bladzijden van de Franse geschiedenis. De onafhankelijkheid van Algerije in 1962 maakte een eind aan 132 jaar Frans kolonialisme.
Chirac heeft als president aangedrongen op verzoening. In 1999 erkende Frankrijk onder zijn leiding officieel dat het conflict een oorlog was, en geen ’operaties om de orde te bewaren’, zoals het tot dan toe in Frankrijk heette.
Het bezoek van Chirac is bedoeld om de Frans-Algerijnse betrekkingen aan te halen, onder meer op het gebied van handel, onderwijs en de bestrijding van de islamitische opstand in Algerije, die nu tien jaar duurt. De meeste Franse bedrijven hebben zich in de jaren 1990 teruggetrokken uit Algerije vanwege het geweld door moslimextremisten. In tien jaar tijd zijn zo’n 120.000 mensen omgekomen.
De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft de moslimrebellen amnestie aangeboden in ruil voor de inlevering van hun wapens. Het geweld is sindsdien afgenomen, maar er zijn nog altijd opstandelingen die niet opgeven.
Chirac zei dat Algerije moet vertrouwen op ’dialoog en verantwoordelijkheid’ om het geweld te beëindigen. ’Het beste antwoord op fanatisme en extremisme is politieke openheid, economische hervormingen en sociale rechtvaardigheid’, aldus de Franse president.
Amnesty International en Human Rights Watch hebben Chirac verzocht de Algerijnse regering om opheldering te vragen over zeker 7.000 mensen die in de jaren ’90 zijn opgepakt en van wie sindsdien niets meer is vernomen.
slot